Razlog mirisa znoja krije se u namirnicama koje konzumirate.

Naročito ako jedete sljedeće:

1. Kupusnjače
Ova grupa povrća u koju spadaju kupus, kelj, karfiol, brokula, keleraba i bijela repa vrlo je zdrava.

Iako ih naše tijelo obožava, kupusnjače mogu biti uzročnici pojačanog neugodnog mirisa znoja. Naime, ovo povrće sadrži veliku količinu sumpora čiji se spojevi tokom varenja hrane razgrađuju u tijelu pa ih lučimo preko znoja zbog čega znoj može biti vrlo intenzivnog mirisa.

Trajanje mirisa: Najjači miris osjeća se sat vremena nakon jela, a trebao bi da se smanji i potpuno nestati oko 6 sati nakon jela.

2. Crveno meso
Crveno meso prepuno je, za organizam prijeko potrebnih, proteina, ali ga tijelo vrlo sporo i teško vari. Tokom probavnog procesa, aminokisjeline iz crvenog mesa na crijevima ostavljaju svojevrstan talog.

Enzimi u crijevima zaduženi za razgradnju hrane rastvaraju taj talog koji lučimo putem znoja. Znoj u kombinaciji s bakterijama na površini kože dobija značajno jači miris.

Trajanje mirisa: Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom biće najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati cijeli dan, kod nekih osoba i duže.

3. Plava riba
Plava riba jedna je od najzdravijih namirnica na planeti. Možete je pripremiti na razne načine i svaki od njih je vrlo ukusan.

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama, ali i kolinom – vitaminom B8 koji je odgovoran za pojačan miris znoja nakon konzumacije plave ribe. Osim B vitamina tu je i L-carnitine kojeg ima i u mesu i jajima, a koji takođe pridonosi jačem mirisu znoja.

Trajanje mirisa: Ako uživate u ribljem obroku, znajte da se jak miris znoja može zadržati 24 sata nakon konzumacije.

KOMENTARI:
Loading...