Holivudska diva Meryl Streep danas slaviti 70. rođendan. Ova višestruko nagrađivana glumica za prestižnu filmsku nagradu Oscar nominirana je čak 19 puta, a osvojila ga je čak tri puta.

Streep je rođena 1949. godine u New Jerseyju, a odrasla je s roditeljima i dvojicom braće. Odrasla je u Bernardsvilleu, a školovala se na Vassaru i Yaleu.

U svom prvom filmu ‘Julia’ (1977.) igrala je sporednu ulogu, no već je u svom idućem filmu, ‘Lovac na jelene’ (1978.) zaradila svoju prvu nominaciju za Oscara. Već iduće godine u filmu ‘Kramer protiv Kramera’ osvojila je ‘zlatni kipić’ za najbolju sporednu ulogu. Krunom njene bogate karijere mnogi smatraju ulogu u filmu ‘Sofijin izbor’ (1982.) kada je dobila nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu. 1978. postala je vlasnica nagrade Emmy za mini-seriju ‘Holokaust’.

Na audiciji za snimanje filma King Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda.

– Producent je pitao svog sina na italijanskom ‘Zbog čega si mi doveo ovu ružnu curu?’, a ja sam mu na italijanskom odgovorila ‘Oprostite što nisam dovoljno lijepa da glumim u ‘King Kongu’ – ispričala je.

U osamdesetima Streep se pojavila u mnogo filmova od kojih su najpoznatiji: ‘Žena francuskog poručnika’, ‘Moja Afrika’, ‘Plač u tami’ i ‘She-Devil’.

U idućem desetljeću pojavila se u filmovima ‘Postcards from the Edge’, ‘Smrt joj dobro pristaje’ i ‘Marvinova soba’, a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Francesce u filmu Clinta Eastwooda, ‘Mostovi okruga Madison’.

Streep se 2002. godine pojavila u filmu ‘Adaptacija’, 2008. predstavljala je lik Donne u mjuziklu ‘Mamma Mia!’, a već 2012. godine dobila je Oscara za ulogu Margaret Tacher u filmu ‘Željezna lady’.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...