Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice zova. Najznačajnije su crna i crvena zova. Kod nas se najčešće koristi crna zova – Sambucus nigra. Zova je tisućljećima u službi čovječanstva. Hipokrat je znao govoriti da mu zova može zamijeniti sve lijekove.

Kod starih naroda zova je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila.

Stari Europljani i Indijanci koristili su zovu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.

Zbog toga zova se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica zove. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt zove koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Zova ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.

Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Zova se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.

Zova je ljekovita biljka širokog spektra djelovanja koja može pomoći kod:

-astme i alergije
-akni i pjega na koži
-gripe i prehlade
-čišćenja organizma
-vodene bolesti
-oslabljenog imuniteta
-degenerativnih bolesti
-čireva i konjunktivitisa
-mršavljenja
-dijabetesa
-probavnih tegoba
-Primjena i berba

Svi dijelovi zove su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.

Mladi izboji i listovi beru se u aprilu i maju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.

Cvjetovi se beru krajem maja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.

Kora s grana i stabla bazge se bere od februara do marta i od oktobra do novembra. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.

U septembru se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…

Od cvjetova zove najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.

Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.

Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.

Zeleni dijelovi zove sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova zova se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

KOMENTARI:
Loading...