Jaje ima jednu užu, oštriju stranu i jednu širu, obliju. Na kraju širokog dijela nalazi se mala vazdušna kesa. U njoj se nalazi embrion koji koristi taj vazduh za disanje kada mu se razviju pluća. Kako jaje stari, bilo da je plodno ili ne, ova vazdušna kesa se širi i postaje veća jer vazduh ulazi kroz pore jajeta.

Također, jaje posjeduje poseban omotač koji spriječava da bakterije prodru u njega, i zato bi jaja trebalo prati neposredno prije korištenja. Kako bakterije ulaze kroz pore ljuske jajeta, one prvo nailaze na bjelance, s obzirom na to da je žumance čvrsto pozicionirano u sredini jajeta uz pomoć tankih niti proteina. Bjelance štiti žumance – koje je kvarljivi dio jajeta. Kako jaje stari, bakterije se kreću prema žumancetu.

Ali to nije sve, kako jaje stari, povećava se i vazdušna kesa i tako dozvoljava bakterijama da se približe žumancetu. Kada je jaje stavljeno tako da “sjedi” na oblom dijelu, vreća će se polako dizati i ići prema žumancetu i tako približavati bakterije.

Na ovaj način će biti ubrzan proces starenja jajeta i biće manje svježe, ali i povećane šanse da se zarazimo salmonelom. Kada je jaje stavljeno tako da je na dnu špicasti dio, vazdušna kesa ostaje na vrhu jajeta (obliji dio) – tamo gdje pripada. Na ovaj način će više bjelanceta biti unutar kartonske kutije i neće biti toliko izloženo vazduhu i gubit će svježinu mnogo sporije.

KOMENTARI:
Loading...