Ukoliko ste gledali ili pretraživali nešto, a željeli ste to da sakrijete, možda niste bili potpuno anonimni na Googleu. Naime, Profesori sa Univerziteta Vanderbilt tvrde da su otkrili grešku u Googleovom anonimnom načinu rada, odnosno Incognito mode-u, zbog koje korisnička pretraživanja nisu u potpunosti privatna.

Istraživanje je pokazalo da Google i dalje prikuplja podatke o pretragama korisnika, uprkos tome što su te pretrage obavljali u anonimnom načinu rada, piše Independent.

Naime Incognito mode, ili anonimni način rada, korisnicima omogućava privatnost prilikom pretraživanja – ne prikupljaju se podaci o pretragama, kao ni tzv. kolačići (cookies).

Međutim, stručnjaci s Vanderbilta tvrde da postoji kvaka, odnosno greška u sistemu. Ako se prijavite u Google dok ste u Incognito modeu, Google će moći da vidi informacije koje ste pretraživali. Isto važi i ako se prijavite na Facebook. To znači da, ako želite nešto da sačuvate za sebe, ne bi trebalo da se prijavljujete ni na šta dok ste u Incognito mode-u.

Iz Googlea su na rezultate istraživanja poručili: “Ovo istraživanje ja naručila lobistička grupa i koje je napisao svedok za Oracle tokom njihovih kontinuiranih parnica s Googleom. Dakle, nije iznenađenje da sadrži zavaravajuće informacije.”

KOMENTARI:
Loading...