Za mladu jedna od najvažnijih stvari je kakva će biti vjenčanica, pa za iznajmljivanje treba izdvojiti 200 do 1.200 maraka. Cijena najobičnijeg odijela, s košuljom i kravatom, iznosi od 200 do 800 KM. Ulazak u općinu 20, dolazak matičara na određenu lokaciju od 200 do 500 KM

Obavili ste zaruke i planirate proljetno vjenčanje? Pravilan raspored i organizacija ovog važnog događaja u životu žene i muškarca, ono su što će vam uštedjeti vrijeme, ali i živce.

Oni kojima je posao organizacija vjenčanja, predlažu da prvo napravite popis gostiju. To je najvažnija stavka u cijeloj priči.

Bitno je koliko će ljudi prisustvovati, jer brojka određuje kakvo će vjenčanje biti i šta vam je sve potrebno.

Dugi spisak 

U potrazi za informacijama svratili smo do jednog salona vjenčanica u Sarajevu, u kojem buduće mladenke mogu iznajmiti, ali i kupiti vjenčanicu.

– Cijena usluga zavisi od toga kakvo vjenčanje mladenci žele i koliko osoba pozivaju. Bilo koju opciju da izaberu, u nju je uračunata brendirana haljina i popratna oprema, kao što su bolero ili bundica, krinolina i veo – govori nam Alma Milak-Dizdarević, menadžer i organizator vjenčanja.

Tako, primjera radi, skromnije vjenčanje, od 100 osoba, košta oko 8.500, dok za galantniju zabavu, sa više ukrasa i tehničkih detalja, ali sa istim brojem zvanica, treba izdvojiti i do 20.000 KM.

Međutim, to je samo jedna stavka na podugom spisku troškova.

Koliko ustvari mladencima treba novca za taj dan?

Saznali smo da ulazak u općinu košta 20, a dolazak matičara na određenu lokaciju, od 200 do 500 KM.

Za buduću mladu jedna od najvažnijih stvari je kakva će biti vjenčanica, pa za iznajmljivanje treba dati, najmanje 200 KM, u zavisnosti kakav je materijal, dužina i marka haljine.  Brendirane koštaju puno više – 1.200 maraka.

– Najtraženije su bijele sirena vjenčanice ukrašene čipkom, swarovskim kristalima i perlama – otkriva Milak-Dizdarević, naglašavajući da naše mladenke rijetko kupuju vjenčanice.

Naravno, onda slijede cipele ili sandale, za koje treba od 50 do 150 maraka.

Šminka i frizura

Mladenka treba biti najljepša, jer je to njen dan. Odlazak na razne tretmane poput manikira, pedikira, šminkanje i uređenje frizure, koštaju najmanje oko 200 KM.

Za muškarce, cijena najobičnijeg odijela, s košuljom i kravatom, iznosi od 200 do 800 KM, dok je za ona, koja ukrašavaju poznate marke, potrebno izdvojiti od 2.000  do 5.000 KM. Prosječna cijena cipela je oko 200 maraka.

Šta košta da košta

Muzika i fotograf

Za muziku i fotografa po 800 KM

Za muziku je potrebno izdvojiti oko 800 KM. Međutim, u mnogim slučajevima tehnička oprema se dodatno plaća. Usluge fotografa se kreću od 400 do 800 maraka.

Bidermajer 150 maraka

U zavisnosti od kakvog je cvijeća napravljen, bidermajer se kreće  od 50, do 150 KM.

Kićenje

Šta su svatovi bez kićenja? Mnogi će kazati da vjenčanje ne može proći bez ovog tradicionalnog običaja. Ali, i to košta, pa za mladoženju i kumove iznosi od tri do sedam KM, a za ostale 0,70 maraka po komadu.

Burme 300 KM

U zavisnosti od kojeg su plemenitog metala napravljene (bijelo, žuto zlato), cijena najjeftinijih burmi (za mladu i mladoženju), iznosi 300 KM.

KOMENTARI:
Loading...