U svojim proročanskim djelima “1984” i “Životinjska farma”, engleski pisac George Orwell (pravo ime mu je Eric Arthur Blair) bavio se totalitarizmom, atoritarizmom, korporativizmom, odnosno zlom svih moćnih “izama” koje uništavaju ljudsku i ličnu slobodu.

U BBC-jevom dokumentarnom filmu “George Orwell: Život u slikama” iz 2003. godine, postoji scena u kojoj Orwell, kroz usta glumca koji tumači njegov lik, izgovara riječi koje predstavljaju upozorenje čovječanstvu i zaokružuju sve ono što je veliki pisac predočavao čitaocima širom svijeta u svojim slavnim djelima.

Upozorenje počinje osvrtom pisca na njegovo najpoznatije djelo iz 1949. godine, koje je u svijesti mnogih ostalo upamćeno po parolama: “Veliki brat vas posmatra”, “Rat je mir”, “Sloboda je ropstvo” i “Neznanje je moć”!

– Knjiga “1984” je parodija, ali bi nešto poput toga stvarno moglo da se dogodi. To je pravac u kojem svijet danas korača. U našem svijetu neće više biti emocija osim straha, bijesa, trijumfa i samoponiženja. Seksualni nagon će biti iskorijenjen. Mi ćemo ukinuti orgazam. Neće više biti lojalnosti, osim lojalnosti partiji – govorio je Orwell.

Kako je rekao, uvijek će postojati opijenost moću.

– Uvijek, u svakom trenutku, postojat će uzbuđenje zbog pobjede i ushićenje zbog gaženja bespomoćnog neprijatelja. Ako želite da vidite sliku budućnosti, zamislite čizmu koja gazi lice čovjeka. Zauvijek! Pouka koja se može izvući iz ove noćne more je jednostavna: Ne dozvolite da se to dogodi! Od vas zavisi! – naveo je slavni pisac.

George Orwell preminuo je davne 1950. godine.

KOMENTARI:
Loading...