Ako ste mlada osoba velike su šanse da ste nezaposleni pa zašto onda ne biste iskoristili mogućnost angažmana u društvu kroz volonterska putovanja? Organizatora takvih putovanja ima sve više, a mi vam donosimo gdje sve možete pomoći zajednici i ujedno vidjeti svijeta.

Većina volonterskih organizacija svijeta od vas će zahtijevati da sami finansirate svoje putovanje. Pri tome mislimo na prevoz do države u kojoj ćete volontirati, smještaj i hranu, no lista koju vam mi donosimo ne zahtijeva gotovo nikakva finansijska ulaganja, osim dobre volje, piše Punkufer.hr.

1. WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms
Ova će vam organizacija besplatno osigurati smještaj i hranu na farmi u zamjenu za jedan dan rada. Možete se uključiti na sudjelovanje na sedam dana, ili više godina, a volontirati možete u preko 53 države svijeta na više od 1000 farmi www.wwoof.org.

2. Turtle Teams, širom svijeta
Turtle Teams je naziv za male grupe volontera koji se bore za očuvanje morskih kornjača. Većina se grupa bazira na jednu ili dvije plaže na kojima kornjače nesu jaja, a koje su proteklih godina postala meta kradljivca. Pomoć je dobro došla već od samo jedne noći pa na više www.seaturtles.org.

3. Conservation Volunteers, Australija i Novi Zeland
Organizirani u nekoliko timova širom Novog Zelanda i Australije. Brinut ćete o očuvanju prirodnih staništa i razvoju eko turizma. Iako se smještaj u ovom volonterskom centru plaća, postoje mnogi programi Evropske unije koji ih pokrivaju www.tcv.org.uk.

Volonterski programi u Sudanu
Znate engleski? Otputujte u Sudan kao učitelj engleskog jezika i napravite promjenu u ovoj turbulentnoj državi u kojoj je edukacija luksuz. Volonteri moraju sami platiti svoje avionske karte, no smještaj i hranu pokriva organizator volontiranja www.svp-uk.com.

5. Appalachian Trail Conservancy, USA
Staza Appalachian je preko 3 i pol hiljade kilometara dugo stanište više od 2000 ugroženih vrsta. Kao volonter ćete se brinuti da su staze prohodne, a graditi ćete i nove, u zamjenu za hranu i smještaj www.appalachiantrail.org.

Voditelj putovanja za HF Holidays, Evropa
Jedan od najpopularnijih evropskih organizatora putovanja traži volontere, koji će voditi po njihovim rutama. Voditeljima se osigura smještaj, hrana i mogućnost da upoznaju Evropu u zamjenu za malo vremena i znanja www.hfholidays.co.uk.

7. Help Exchange, širom svijeta
Ova web stranica sakuplja imena osoba koje traže dodatni par ruku, bilo u kući, u vrtu ili u školi na raznim projektima, gradnji kuća ili društvenih centara. Opcije su raznolike i brojne www.helpx.net.

Mirovne snage, širom svijeta
Mirovne snage pružaju mogućnost za upoznavanje različitih država i kultura kroz volontiranje na različitim projektima, od zdravstva do poslovnog razvoja www.peacecorps.gov.

9. United Nations programi volontiranja, širom svijeta
Volontirajte u raznim programima, od zdravstva do ekonomije, ili asistirajte u pomoći zemljama, kojima je ista potrebna nakon prirodnih katastrofa www.unv.org.

Kibbutz Volontirski program, Izrael
Izrael je država koja je zbog svih svojih društvenih problema često glavna vijest svjetskih medija. Angažirajte se u volontiranju koje će vam promijeniti pogled na svijet u kojem živite. Opcije su raznolike, a na vama je da odaberete program po svojoj mjeri www.kibbutzvolunteer.com.

KOMENTARI:
Loading...