Pročitajte neke od redovnih grešaka koje se provuku prilikom pranja veša u mašini, ali ostavljaju ozbiljne posljedice na našoj garderobi. Ofarban veš, fleke od deterdženta ili omekšivača, prljavi tragovi… Ako su vam ove stvari poznate, sigurno je da pripadate onoj većini koja mašinu za veš ne koristi pravilno. Pogledajte nekoliko ključnih grešaka i kako ih možete ispraviti.

Koristite previše deterdženta

Prva zabluda u koju su ubijeđene sve žene jeste da više deterdženta podrazumijeva i bolje opran veš. Prekomjerna upotreba deterdženta dovodi do formiranja pjene unutar mašine i do izdizanja prljavštine na površinu, te na taj način veš nikada ne bude u potpunosti opran. Prava mjera je ona koju preporučuje proizvođač.

Deterdžent se ne rastvori do kraja

Mnoge žene smatraju da je veš moguće oprati i na niskim temperaturama. Ali većina deterdženata ne može da se rastvori u hladnoj vodi. Trudite se da se držite temperature više od 40 stepeni, a u slučaju da treba da operete osjetljiv veš, radije onda to uradite ručno.

Ne razdvajate garderobu koju je neophodno prati odvojeno

Kako biste izbjegli dvije najgore noćne more – skupljen ili ofarban veš, morate da obratite pažnju da ne miješate stvari koje ne smiju da idu zajedno na pranje. Bijeli veš isključivo mora da se pere sam i na višim temperaturama. Šareni ide zasebno, ali posebno vodite računa da u mašinu ne stavite nešto što bi moglo da pusti boju. U tom slučaju je najbolje da tamne i teksas stvari perete posebno.

Koristite previše omekšivača

Omekšivač je taj koji daje garderobi fantastičan miris, ali morate biti svjesni činjenice da prevelika količina može da ostavi tragove po garderobi. Također, omekšivač se na kraju ne ispira, te ga je poželjno izbjegavati u slučaju pranja donjeg veša, jer je moguće da će da izazove iritaciju na koži. U slučaju da ne želite da se odreknete mirisa vaše garderobe, najbolje je da se držite mjere od pola čepa na jednu mašinu veša.

Komentari: