Odabir imena za dijete nije nimalo lagan posao. Neki roditelji žele popularno ime, a neki samo njima prihvatljivo. Godine 2012. provedeno je istraživanje o popularnosti muških i ženskih imena u zemljama zapadnog Balkana.

Istraživanje je pokazalo da su Dragan, Amar, Nikola, Luka, Ivan, Milica, Amina, Lana, Marija i Jelena najzastupljenija imena u ovom dijelu svijeta.

“Najčešća imena u 2014. godini, koja su upisana u matične knjige u Zenici su, za mušku djecu: Vedad, Amer, Ajdin, Amar, Imran, Afan, Ajnur, Emir, Davud, Harun, Kerim, Daris. Najčešća ženska imena su Ajša, Amina, Lamija, Merjem, Anida, Ajna, Sara, Sajra, Lana, Adna, Ajla, Lejla”, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Službe za opću upravu i stambene poslove Zenica.

Najzastupljenija muška imena u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, prema podacima iz Federalnog zavoda za statistiku su Amar i Adin. U FBiH uz ime Amar, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, dok u drugom bh. entitetu – Republika Srpska prevladavaju Luka, Stefan i Nikola.

S druge strane, najčešća ženska imena u FBiH su Lamija i Amina, dok su u RS-u, uz Mariju, najčešća ženska imena Milica i Ana.

imena imena 1

KOMENTARI:
Loading...