Za sve koji traže (neopterećeni) bijeg od stvarnosti na par sati u obližnjem kinu jednostavno nema bolje preporuke od filma “Focus”. Znam da sve ovo izgleda kao (jeftina) reklama.

Ali, kada dođete u (vaše) kino i pri izboru od nekoliko zaista opterećujućih naslova vidite da u filmu igra Will Smith, koji istini za volju nije baš imao sreće sa izborom uloga u posljednjih nekoliko godina, i da pored njega u filmu igra Margot Robbie (ona ljepuškasta djevojka iz ”limunade za sva vremena” “About Time” i zanosna plavuša iz Scorseseovog “The Wolf of Wall Street”), a imali ste priliku vidjeti trailer ili ste načuli od nekoga da je riječ o filmu o prevarantima, onda, pa onda ste “upecani”.

Prevare

Veliki je izbor filmova na koje se može ugledati “Focus”, i koji su sigurno doprinijeli njegovom začetku. Rediteljsko–scenaristički dvojac Glenn Ficarra i John Requa dosta duguje dugom nizu filmova o prevarantima snimanim u Hollywoodu. Od filma “Ocean’s 11” iz 1960. u kojem je čuveni The Rat Pack (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford i Joey Bishop) “olakšao” tri lasvegaška casina, sedmostrukog oskarovca iz 1973. “The Sting” Georgea Roya Hilla u kojem su savršenu prevaru izveli tada sjajni nerazdovjni glumački dvojac Robert Redford i Paul Newman, istinskog holivudskog rariteta – Soderberghovog remakea “Ocean’s 11” iz 2001. (boljeg od originala), pa i filma Ridleya Scotta “Matchstick Man” iz 2003. u kojem su prevaranta Nicolasa Cagea prevarili još veći prevaranti, a kad smo već zaredali onda nećemo preskočiti ni film Normana Jewisona “The Thomas Crown Affair” iz 1968., kao i simpatični remake Johna McTiernana iz 1998. o bogatašu koji ima veoma zanimljiv hobi – krade umjetnine.

Sa svim pobrojanim filmovima (uzgred, sve odreda tople preporuke) “Focus” dijeli određene karakteristike. Scenarij u kojem se prevrati dešavaju nenadano (mada nekad uvježbanom filmofilovom oku i preočito), suptilna režija, kvalitetne glumačke performanse, i, naravno, neizostavno odlični soundtrack. Ficarra i Requa su se prvo scenaristički kalili na filmovima poput uvrnutog “Bad Santa” sa Billiyem Bobom Thorntonom i zafrkanciji “Cats & Dogs” da bi se 2009. okušali u režiji dosta dobrog “I Love You Phillip Morris”, a dvije godine kasnije režiraju slatkastu komediju “Crazy, Stupid, Love”. Sve pobrojano još uvijek ništa ne govori o samom filmu!? Osim da je riječ o filmu o prevarantima. Malo je nezahvalno pisati o takvoj vrsti filma, a da na neki način ne napravite nekoliko grešaka koje će vas skupo stajati. Kao naprimjer: možete se zanijeti i opisati radnju do u detalje pri čemu ćete spoilirati i time pokvariti film potencijalnim gledaocima, a možete i napisati takav osvrt u kojem ćete ponuditi i nešto pored (bez da budete nametljivi), čime ćete ga još više pokvariti.

Tajne zanata

Da bih ostao u nekoj sivoj zoni, uz sve do sada napisano dodat ću i riječ-dvije o radnji filma. Will Smith u filmu portretira Nickya, vrhunskog prevaranta, koji će se upustiti u obuku mlade i obećavajuće Jess (Robbie). Uputiće je u sve tajne zanata, kako skrenuti pažnju, fokusirati žrtvu na nebitne stvari dok im uzima novčanik, sat, karticu, tašnu, prsten… Biće tu zaista lekcija koje vrijedi upamtiti, a do kada će potrajati obuka i u kakve sve probleme i situacije će upadati Nicky i Jess na putu ka ostvarivanju sreće na tuđoj nesreći, to ćete saznati iz neke druge recenzije. Ako vam sve od sada napisano/pročitano ne predstavlja povod za gledanje, reći ću/napisati još samo ovo.

Holivudska tvornica snova svake godine donese na svijet stotine i stotine filmova koji ogromnom većinom pretendiraju da razvesele i zabave publiku. Tuga, jad i čemer, egzistencionalni problemi su tematika kojoj se na filmu posvećuju evropski i sineasti ostatka svijeta, i takvih filmova ne manjka. Samo što je problem što se ti filmovi rijetko mogu pogledati u bosanskohercegovačkim kinima. Ono što smo u prilici vidjeti u našim kinima su pretežno holivudski popcorn-blockbustera. Film poput “Focusa” upravo je (o)smišljen da vas zabavi, rastereti, da zaboravite na brige svakodnevnice i da jednostavno uživate u filmu koji iako nije vanserijski, upravo zbog činjenice da se i ne trudi da bude funkcioniše u svojoj zabavljačkoj namjeri.

“Focus”; režija: Glenn Ficarra & John Requa; uloge: Will Smith, Margot Robbie; 2015.   

KOMENTARI:
Loading...