Holandski predstavnik Duncan Laurence prateći se uz klavir pjeva baladu “Arcade” i nada se nakon 44-godišnje ‘suše’ svojoj zemlju donijeti pobjedu na eurovizijskom takmičenju.

Drugo mjesto po okladama drži australska predstavnica Kate Miler-Heidke koja izvodi pjesmu “Zero Gravity”.

Treći je favorit švedski izvođač John Lundvik s pjesmom “Too Late For Love”.

Sjajno i glamurozno finale dat će Izraelu priliku da se pokaže kao kulturološki progresivni narod, no izbor Tel Aviva kao domaćina potaknuo je nekoliko mjeseci geopolitičkih kontroverzi među pop zvijezdama koji suosjećaju s palestinskim narodom.

U januaru je oko 50 britanskih poznatih osoba, među kojima su pjevači Roger Waters i Peter Gabriel, napisalo pismo britanskoj mreži BBC pozivajući je da pritisne organizatore kako bi takmičenje Eurovision 2019. održalo u nekoj drugoj zemlji. Britanski umjetnici nazvali su tvrdnju organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost ‘šupljom’ s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni.

Palestinci planiraju simultani alternativni događaj održati u subotu navečer pod nazivom “Globalvision”.

Antiokupacijska nevladina organizacija Breaking the Silence podigla je u Izraelu jumbo plakat “Usudi se sanjati o slobodi”, aludirajući na geslo takmičenja 2019. “Dare to Dream”.

Obožavatelji će pratiti televizijski prijenos do kasno u noć, a radi takmičenja u gradu je 10.000 turista.

No, pažnju će možda najviše ukrasti dugogodišnja kraljica popa” Madonna, koja je potpisala ugovor za nastup na finalu, kako haclja izraelski javni servis KAN.

Njezino sudjelovanje izazvalo je niz protesta, no 60-godišnja Madonna rekla je “Nikad neću odustati zbog muzike da bih zadovoljila nečije politikantske motive, niti ću prestati govoriti protiv povreda ljudskih prava gdje god da su te povrede počinjene.

Izrael je stekao pravo na domaćinstvo ovogodišnjeg Eurosonga pošto je 2018. u Portugalu pobijedila izraelska pjevačica Nette.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...