Crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: “Dolina spomenika”), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, selektovan je za ovogodišnje izdanje “L’Atelier” u okviru prestižnog Cannes Festivala.

Film je produkcija Artikulacija Filma iz Podgorice, a producent filma je Ivan Đurović.

– To je projekat koji je razvijen u Crnoj Gori i ja bih ga trebao režirati. Ušao je u zvaničnu selekciju L’Atelier. Nadamo se da će producent u Cannesu sklopiti dogovore sa ozbiljnim partnerima, a ova selekcija omogućuje sastanke sa upravo takvim firmama – potvrdio je Vuletić. 

Kanski “L’Atelier”, platforma koja je 2005. godine pokrenuta od strane Cinefondation programa, svake godine u Cannesu okupi 15 reditelja iz cijelog svijeta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim za međunarodno tržište. Osmišljen je sa ciljem da stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo.

Reditelji i producenti se biraju prema kvalitetu projekata i uspješnosti njihovih prethodnih filmova, a na ovom programu imat će mogućnost da se povežu sa međunarodnim fondovima i finansijerima filmskih projekata. Pored samog pristustva na Cannes Film Festivalu, za selektovane učesnike bit će organizovani sastanci sa producentima, distributerima i agentima prodaje, a sve u okviru “L’Atelier” paviljona, smještenog u Village International–Pantiero.

Inače, projekat “Vidra” je prošle godine na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

Takođe, “Vidra” je osvojila i glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award, među petnaest projekata selektovanih iz regiona Jugoistočne Evrope za CineLink koprodukcijski market 2020.