Ljetna poslastica koja obiluje raznovrsnim ukusima mnogima je i omiljeni osvježavajući desert u vrelim danima. Pored osvježenja i prelijepog ukusa, sladoled donosi još neke povoljnosti po naše zdravlje.

Zato, uživajte u omiljenom ukusu sladoleda bez straha da ćete naškoditi vašem zdravlju!

Bogat izvor kalcijuma

Odrasloj osobi dnevno potrebno je oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za ovim mineralom. Zbog mlijeka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora kalcijuma koji je veoma važan, prije svega za zdravlje kostiju.

Bogat izvor vitamina i antioksidanata

Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća sadrži dosta vitaminina, naročito vitamina A, koji je važan za zdravlje vida i kože, ali vitamin C koji jača imuni sistem. Sa druge strane, sladoled s ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce i krvne sudove. Takođe, ova ukusna poslastica sadrži i mnogo vitamina D, koji jača kosti i umanjuje rizik od brojnih ozbiljnih bolesti, kao i vitamin E, čijim redovnim unosom se smanjuje rizik od nekih zloćudnih tumora, kardiovaskularnih bolesti, a utiče i na usporavanje starenja organizma. Pored svega, pomenutog, sladoled sadrži i vitamine B6, B12 i K.

Bogat izvor minerala

Osim kalcijuma, kojim obiluje, sladoled je i bogat izvor fosfora koji spriječava učestale promjene raspoloženja, pa čak i inhibiše dejstvo PMS. Ipak, iako vam može pomoći da ublažite simptome i tegobe PMS-a, sladoled bi trebalo da izbjegavate tokom “onih dana”, jer su mliječni proizvodi puni masti i imaju isti efekat kao i masno meso, odnosno mogu da učine vašu menstruaciju nepodnošljivom. Ukoliko ne možete da odolite, tokom ciklusa konzumirajte sladoled bez mlijeka i bez dodatka šećera.

Oslobađa od stresa i eliminiše nesanicu

Pored svega već pomenutog, sladoled, takođe, stimuliše mozak i efikasno smanjuje nivo stresa i pomaže vam da se opustite. Ukoliko patite od nesanice, ova ukusna poslastica može da vam pomogne da se izborite sa insomnijom i da lakše utonite u san.

Odličan izvor energije

Sladoled sadrži dosta kalorija, ali je istovremeno i veoma hranljiv jer sadrži dosta vitamina i minerala, pa je sjajan izvor energije koja je neophodna da izdržite naporan i prezauzet, a vreo ljetni dan. Ipak, povedite računa da ga ne jedete u prevelikim količinama kako ne biste tu energiju pretvorili u neželjeni višak kilograma.

Pomaže u održavanju tjelesne težine

Iako zvuči nevjerovatno, ali sladoled može da vam pomogne i da održite željenu kilažu. Neke studije pokazale su da kalcijum kojim obiluje, uslovno smanjuje kalorijsku vrijednost sladoleda koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama. To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je ovo “manje opasna” poslastica po vašu liniju, u odnosu na druge deserte, prenose NN.

KOMENTARI:
Loading...