Koliko košta jedno ljetovanje? Koliko novca se mora izdvojiti za ljetovanje. Naime, u istraživanju koje je napravio Glas Slavonije za primjer je uzeta četveročlana porodica. Porodice se najčešće odlučuju za ljetovanje u apartmanu, dijelom zato jer je to jeftinije od hotela, a dijelom zbog kvalitete i rasporeda obroka, što je važno za djecu.

U ovim trenucima teško je u široj okolici Zadra pronaći dobro opremljen apartman s prihvatljivom udaljenosti do plaže i središta mjesta po cijeni manjoj od 592 kune, odnosno 80 eura po danu. Matematika nalaže da bi apartman za sedam dana ovu porodicu stajao 4145 kuna (1100 KM). Radi se o apartmanu s jednom spavaćom sobom s bračnim krevetom te dva kauča na rasklapanje u dnevnom boravku. Ako porodica za obroke tokom tih sedam dana potroši prosječnih 150 kuna (40 KM) dnevno, dolazi se do cifre od 1050 kuna (277 KM). Treba računati i s ponekim od dodatnih sadržaja na plaži – poput kafe, sladoleda, peciva ili sličnog, pa se trošak ljetovanja u ovom slučaju penje na 6245 kuna (1647 KM). Hoteli imaju, za većinu građana, paprene cijene.

Ako porodica odluči ljetovati u hotelu s tri zvjezdice, sedam dana ljetovanja na bazi noćenja s tri obroka porodica s dvije odrasle osobe i dva osnovca, u najpovoljnijoj trenutno raspoloživoj varijanti, stoji čak 13.500 hiljada kuna (3.500 KM). Radi se o smještaju u jednostavnoj hotelskoj porodičnoj sobi s pogledom na more u manjem hotelu. Soba je opremljena s četiri kreveta, klima-uređajem, frižiderom i televizorom. Cijena za boravak s doručkom po osobi stoji 2255 kuna (595 KM).

KOMENTARI:
Loading...