Ovi savjeti će vam pomoći da više ne kupujete „mačku u vreći“ Crni ili raženi kruh izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav kruh trebalo bi da se proizvodi većinom od čitavog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije.

Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni kruh zaista ”crni”, odnosno da li je proizveden od čitavog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili čak nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u kruhu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat sa metodama bojenja kruha, opisao je da se u takozvani crni kruh za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, vještačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštideli i na vama zaradili.

Raženim kruhom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.
Kod raženog tijesta, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari. Rezultat toga je zbijena struktura pravog raženog kruha.

Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura kruha.

Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hljeb sa većinskim procentom raženog brašna bude mek kao pšenični hljeb, prenosi Dnevno.

Kako prepoznati pravi crni kruh?

– Stavite u vodu komad sredine crnog kruha. Ako hkruh pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.
– Crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.
– Crni kruh nemože biti prozračan i elastičan.
– Sredina crnog kruha ima dublje pore i manja mu je zapremina.
– Drugačije miriše od bijelog.

KOMENTARI:
Loading...