Inženjerka pejzažne arhitekture i hortikulture, samostalna prirodna graditeljica i permakulturna dizajnerica Biljana Gavrić i njen suprug Aleksandar Drinić grade dom od gline i balirane slame, u selu Čađavica kod Bijeljine.

Plac i materijal za gradnju jeftinije i zdravije varijante kuće dobili su od prijatelja, koji im pomažu i u radovima. Za gradnju baliranom slamom koriste prirodne i reciklirane materijale, da bi dobili kuću koja može zadovoljiti sve potrebe savremene porodice.

– Aleksandar je dobio plac za poklon, odlučili smo da tu pravimo kuću u kojoj ćemo da živimo. To znači da smo odlučili napustiti grad, jer je plac koji smo dobili oko sedam kilometra udaljen od grada – priča za Fenu ona.

Od početka su znali da neće klasičnu kuću, ali prva zamisao bila im je da naprave drvenu kuću. Ipak, istražujući na internetu, naišli su na kuće od balirane slame. Spoznali su da su te kuće mnogo bolje i efikasnije.

– Uslijedilo je istaživanje, čitanje i edukacija. Kuća od slame nas je dovela do permakulture (skup praktičnih vještina za održivi život pomoću koje se mogu smanjiti troškovi stanovanja ili poboljšati kvaliteta života). Te kuće su ekološki i ekonomski prihvatljive. Prednosti takve gradnje su višestruke. To su kuće koje dišu, energetski su efikasne, zdrave. Otporne su na požar jer bale slame, kad se izmalterišu blatnim ili krečnim malterom prosto ne gore, zemlja ne gori – naglasila je.

Prisjeća se Gavrić da su ubrzo uvidjeli da to kod nas nema ko uraditi, te su odlučili sami napraviti takvu kuću.

– Počeli smo graditi postepeno, kako su nam to vrijeme i novac dozvoljavali. Ideja je da radimo kad smo slobodni, kad smo na godišnjem odmoru i vikendima – kazala je Gavrić.

Drvena konstrukcija je osnova kuće, na krovu rastu biljke, zidovi su od balirane slame koja je malterisana blatnim malterima. Podovi su uglavnom od zemlje (premazan lanenim uljem i voskiran, može da se briše i usisava), s različitim završnim obradama. Pregradni zidovi su od slame, rađeni tzv. metodom light clay i malterisani blatnim malterima. Za završno bojenje koriste boje od gline koje su sami napravili. Pločice su stavili samo u kupatilo i kuhinju na pod, ostalo rade tehnikom tadelakt (tradicionalna vodootporna i dekorativna žbuka).

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...