Postoje namirnice za koje možda nikada niste ni čuli, a ni probali. Razlog je zato što su jako skupe, te ih rijetko tko može priuštiti.

Pogledajte listu najskupljih namirnica na svijetu.

Jastog
Jastozi pripadaju porodici morskih rakova, koji svake godine američkom tržištu donesu oko dvije milijarde dolara. Jastog se najčešće priprema tako da ga se živog ubaci u ključalu vodu.

Meso je ukusno i fino, ali je dosta i skupo. Međutim, obožavaoci kažu da ukus vrijedi svaki novčić.

Fugu
Fugu je vrsta japanske ribe, čije meso ako nije dobro pripremljeno može dovesti do smrti. Sam proces pripreme je vrlo skup, jer fugu mogu pripremati samo kuhari s posebnom dozvolom, koji prolaze rigoroznu obuku i kontrolu.

Šafran
Ovo je najskuplji začin na svijetu. To uopće nije čudno, s obzirom da za kilogram treba ubrati 150 do 200 000 cvjetova. Cvjetovi su jarko žute boje i začin ima prilično gorak ukus.

Govedina Kobe
Prava Kobe govedina proizvodi se od mesa posebne vrste Vagiu goveda u Japanu. Način uzgoja ovih goveda i dan danas je tajna, ali po nekim tvrdnjama, daje im se pivo i žitarice što mesu daje poseban ukus. Kilogram često prelazi i cijenu od 300 dolara!

Beluga kavijar
Najskuplja namirnica na svijetu čija cijena prelazi 5000 dolara po kilogramu. Kavijar se dobija od ikre, tj. jajašca riba. Beluga se uglavnom služi na malom komadu tostiranog kruha, jer je grijeh sa bilo čim drugim kvariti taj božanstveni ukus.

KOMENTARI:
Loading...