Svaka domaćica zna da je izbor, priprema i okus jela prioritet bajramske sofre, ali potpuni ugođaj porodici, rodbini i prijateljima koje ćete ugostiti, dat će i dekoracija stola, ali i serviranje delicija.

Stolnjak koji svakodnevno koristite te hrana iznesena na uobičajnim tanjirima neće baš do kraja doprinijeti blagdanskoj atmosferi koja bi se trebala osjetiti u domu tokom predstojećeg Kurban-bajrama.

Ako niste vješti u unutrašnjem uređenju, a željeli biste nešto novo napraviti i time iznenaditi ukućane, stručni tim dizajnera enterijera Decor In za čitaoce našeg portala otkriva trikove kako ćete to uraditi.

1. Osmislite redoslijed serviranja jela

Nakon što se odlučite koja ćete jela pripremati, osmislite redoslijed njihovog serviranja. Za bajramski ručak domaćice uvijek pripremaju po nekoliko jela. Zato je vrlo važno napraviti redoslijed njihovog serviranja kako bi se izbjegla gužva na stolu.

2. Izaberite stolnjak

Za ovakve prilike trebali biste imati stolnjak koji koristite samo za posebne prilike. Ako uzmete jednobojni, razmislite o nadstoljnjacima ili podmetačima u kontrastnim bojama.

Pun pogodak svakako bi bio stolnjak ukrašen vezenim tradicionalnim bosanskim motivima koji su decentno raspoređeni po tkanini. Na podmetačima printovi bi trebali biti gušći i istaknutiji.

Nećete pogriješiti ni ako izaberete stolnjak jače boje, poput bordo ili crvene, koji ćete onda osvježiti zlatnim ili srebrenim detaljima, kao što su escajg, nadstoljnjaci, čaše…

3. Servis za ručavanje

Uzmite najljepši servis koji imate u kući. Sa stolnjakom neutralne boje, najbolje će se uklopiti tanjiri s tradicionalnim motivima. Ako je pak tkanina inzenzivnije boje i printova, izaberite neutralnu nijansu tanjira.

4. Escajg

Ukoliko nemate novi, servirajte stari escajg, ali ga prije postavljanja na sto polirajte u sodi bikarboni kako bi poprimio sjaj.


5. Pravilno postavljanje posuđa

To podrazumijeva da na plitki tanjir stavite duboki, a pored njih kašiku, viljušku i nož te po dvije čaše za vodu i sok.

6. Ne zaboravite salvete

Poželjno je da budu platnene iz iste kolekcije kao što je i stolnjak ili potpuno kontrastne, zanimljivo složene, uvezane prstenom ili dekorativnom trakom.

7. Važni detalji

U zavisnosti od vaših želja, veličine i broja onih koji će se naći za njim, sto možete ukrasiti i sezonskim cvijećem. Vaza i buket ne bi trebali biti preveliki kako ne bi zaklanjali osobe koje sjede za stolom.

8. Posvetite se i prezentaciji hrane

Cjelokupan dojam bit će upotpunjen i ako hrana u tanjirima bude lijepo izgledala. Važno je zijafetima ne pretrpavati tanjire.

KOMENTARI:
Loading...