Malo je reći da je Roy Halston Frowick, slavni modni dizajner, tokom najboljih godina kreiranja zarađivao milione, no desetljeća razuzdanog života, ali i odlazak u penziju gotovo na vrhuncu slave rezultirali su time da mu se bogatstvo do smrti itekako smanjilo.

Kako je otkrio Wealthy Genius, bogatstvo modnog dizajnera Royja Halstona Frowicka se 1990, u trenutku njegove smrti, procjenjivalo na 100 miliona dolara, što bi po današnjoj vrijednosti bilo bliže iznosu od 204 miliona dolara.

Iako je od tada prošla 31 godina, ni danas nije poznato kome je ostavio svoje bogatstvo.

Netom prije smrti Halston je prodao svoj njujorški dom Gianniju Agnelliju, čelnom čovjeku Fiata, i fotografu Gunteru Sachsu za pet miliona dolara.

I sama kompanija je od njegove smrti promijenila mnogobrojne vlasnike, no prestižno ime nikada nije mijenjano.

Zanimljivo je to da je na vrhuncu karijere stvarao nevjerovatne prihode, koji su se brojili u stotinama miliona dolara, a nekom računicom došlo se do podatka da je Halstonov brend godišnje zarađivao oko 19 milijuna dolara. Nakon što je poslovni konglomerat Norton Simon Inc. za 142 miliona dolara današnje vrijednosti 1973. godine preuzeo Halstonove kompanije on je ostao vodeći dizajner mnogih svojih kolekcija.

Ipak, 1984. dobio je otkaz u vlastitoj kompaniji te izgubio pravo da dizajnira i prodaje odjeću pod svojim imenom nakon što je donio odluku o saradnji s JC Pennyjem, kompanijom s kojom je dizajnirao kolekciju za američki narod.

S artiklima koji su se prodavali po cijeni od 24 do 200 dolara, “III linija” označila je novo doba u modi i maloprodaji.

Tokom bogate karijere Halston je bio poznat kao rastrošna osoba koja je, primjera radi, trošila 156 hiljada dolara godišnje na orhideje, a svojim gostima na večeri servirao bi kokain umjesto deserta.

Kada mu je 1988. dijagnosticiran AIDS, preselio se u San Francisco da bi se porodica brinula o njemu.

Tada je za 213 hiljada dolara kupio Rolls-Royce Corniche, a sve kako bi ga vozač mogao vozikati po sjevernoj Kaliforniji u posljednjim godinama života. Preminuo je u martu 1990. godine.

Tokom najveće popularnosti bio je “na vrhu modnih revija”, kako je jednom prilikom napisao izdavač Women’s Wear Dailyja, John Fairchild.

U legendarnom Studiju 54 družio se s Biancom Jagger i Andyjem Warholom.

Svjetski poznat disko klub postao je i izložbeni prostor za Halstonove dizajne, ali i pozornica za njega samoga.

Često je dolazio ondje u pratnji lijepih žena i modela, poznatih kao Halstonettes.

Halston je postao jedan od prvih američkih dizajnera koji je svoj brend podijelio na različite cjenovne kategorije.

Takvom poslovnom odlukom u pravilu nedostižne dizajnerske komade učinio je dostupnima širim masama, a iako se njegov stil činio vrlo jednostavan, Halstonov odnos s modnom industrijom bio je sve samo ne takav.