Ukoliko vam se “zamanta” kada vidite cijene određenih proizvoda u lokalnim prodavnicama, nakon što pročitate koliko koštaju najskuplje namirnice na svijetu, bit će vam lakše.

1. Almas kavijar – 25.000 dolara

Iranski kavijar važi za najskuplji na svijetu. Nije ga jednostavno nabaviti, a upakovan je u pozlaćenoj metalnoj kutiji. Za njega se kaže da ga koriste kraljevi i carevi.

2. Jestivi zlatni list – 15.000 dolara za 450 grama

Najviše se koristi za dekoraciju hrane, a cijena varira od težine. Prah zlatnog lista dodaje se u šampanjac.

3. Dinja (Yubari King Melon) – 12.000 dolara

U japanskom gradu Yubari uzgaja se najskuplja sorta dinje na svijetu, a oni koji su probali kažu da ima sjajan ukus.

4. 230 Fifth Hot-dog – 2.300 dolara

Najskuplji hot-dog na svijetu može se pojesti u restoranu “230 Fifth” u New Yorku, a potrebna je narudžba 48 sati ranije. U sebi sadrži najbolji kavijar, a veličine je bejzbol palice. Cjelokupna zarada od ovog hot-doga odlazi u dobrotvorne svrhe.

5. Šafran – 1.500 dolara za 450 grama

Šafran je najskuplji začin na svijetu. Svaki cvijet ima tri dijela koja se beru veoma pažljivo, a zatim suše. Začin daje poseban ukus jelu.

6. Mafin Golden Phoenix Cupcake – cijena 1.000 dolara

Jedan od najskupljih mafina na svijetu jer je za jedan komad potrebno izdvojiti 1.000 dolara. Napravljen je od zrna vanile iz Ugande i vrhunske čokolade Amedei Porcelena. Zarada od mafina se daje u dobrotvorne svrhe.

7. Sir od magarećeg mlijeka – cijena 1.000 dolara

Napravljen je od mlijeka sa farme magaraca. S obzirom na to da magarci daju jako malo mlijeka, potrebno je 15 magaraca da bi se dobila četiri litra mlijeka, a postupak dobijanja mlijeka je potrebno ponoviti tri puta dnevno.

8. Kokice – Berco’s Billion Dollar, cijena 250 dolara pakovanje

Posoljene najskupljom soli uz organski šećer za karamelu, pahuljice zlata od 23 karata.

9. Govedina Wagyu Ribeye, cijena 250 dolara po komadu

Rijetka govedina iz Japana dolazi od stoke koju redovno masiraju i hrane govedinom. Oni koji su je probali kažu da je ukus nevjerovatan.

10. Kafa Luwak, cijena 100 dolara po šoljici

Najskuplja kafa na svijetu pravi se od životinjskog izmeta. Naime, kafa dolazi od zrna koja se sakupljaju iz izmeta azijske životinje Civet koja podsjeća na mačku. Njen digestivni trakt daje kafi slatkastu aromu i nježan ukus. Godišnje se proizvede maksimalno 450 kilograma, a najviše se prodaje u SAD-u i Japanu.

KOMENTARI:
Loading...