DA BISTE BILI OD ONIH KOJI ĆE SPREMNI I LAKO DOČEKATI MJESEC RAMAZAN, SLIJEDITE SLJEDEĆA UPUTSTVA:

Odabrana uputstva kako na najlakši način dočekati i pripremiti se za predstojeći mjesec Ramazan…

 

1. ISKRENOST ALLAHU TOKOM POSTA: Iskrenost spram Allaha je duša svih pokornosti, i ključ za dobra srca. Na osnovu nijeta i iskrenosti u ophođenju prema Allahu biva i odgovor Allaha tome robu u pomoći činjenja ibadeta i Njegove subhanehu vete’ala podrške. Rekao je Ibn Kajjim, rahimehullahu:

„Na osnovu veličine nijeta Allahova roba, njegova zalaganja, i spremnosti za činjenje dobri dijela biva i sam odgovor i pomoć od Allaha Uzvišenog koji je adekvatan svemu spomenutom.“

Allah Svemogući je naredio robovima svojim da mu čine ibadete iskreno i samo u Njegovo ime:

“A naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju, i da molitvu obavljaju, i da milostinju udjeljuju; a to je – ispravna vjera.”

(Al-Bayyina 5.ajet)

 

Pa kada spozna postač da je iskrenost tokom posta razlog pomoći i podrške od Allaha on će to da čuva i da bdije nad time a što će kao posljedicu toga da ima samu spremnost na doček i provođenje ramazana u Ibadetu.

 

2. Spoznaja da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim ashabima čestitao dolazak mubarek gosta: i svi drugi vidovi podrške sebi a i drugima oko sebe. Kada musliman ovo spozna i ima u vidu da je Allahov Poslanik, alejhi selam, imao običaj da kaže ashabima: „Došao vam je mjesec Ramazan, mjesec mubarek. Allah vam je u njemu propisao Post, u njemu se ostvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju se vrata Džehenema i šejtani se okuju. U njemu ima noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci, ko bude uskraćen njegova dobra – ta on je uskraćen za veliko dobro.“ Što upućuje na važnost i veličinu Ramazana, u suprotnom ne bi Allahov Poslanik čestitao ashabima isti osim da želim da kaže kako dolazi im velik i časni gost.

 

3. Istraživanje i spoznaja nagrada koje je Allah pripremio za postače, a od njih su:

· Nagrada za postača je ogromna i niko ju ne može dokučiti potpuno, rekao je Allah Uzvišeni:„Svako dobro djelo sina Ademova se nagrađuje deseterostruko pa do sedam stotina puta, rekao je Allah Uzvišeni osim Posta, on je moj i ja nagrađujem za njega.“

· Ko bude postio jedan dan na Allahovom putu, Allah udalji od njega vatru koliko je sedamdeset godina, pa kako tek ko isposti čitav Ramazan?!

· Post će da se zauzima za postača na Sudnjem danu

· U Džennetu postoje vrata koja se zovu Rejjan i na njih neće niko ući osim postača.

· Post mjeseca Ramazana briše grijehe (male grijehe).

· U Ramazanu se otvaraju vrata Dženneta a zatvaraju vrata Džehenema

· Allah se odaziva na dove postača (dova se prima).

 

4. Spoznaja da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mjesec Ramazan odlikovao nad drugim kada je u pitanju Ibadet: Ono što će ti povećati hamas i želju da budeš čvršći i jači tokom dana Ramazana jeste i spoznaja da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tokom mjeseca Ramazana povećavao svoje ibadete i činio zikr, dovio mnogo i dijelio sadaku. Općenito odlikovao bi ovaj mjesec nad drugim mjesecima pa da li ti brate moj imaš i uzimaš pouku i najljepši primjer u našem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Allah Uzvišeni:

 

لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرً

Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.

(Al-Ahzaab 21. ajet)

KOMENTARI:
Loading...