Bez obzira na to da li ste bili razdvojeni samo par minuta ili nekoliko dana, vaš pas vam se sigurno uvijek neizmjerno obraduje i dočeka vas sa oduševljenjem. Da li ste ikada razmišljali o tome da li on zna koliko dugo vas nije bilo pored njega. Da li psi koji su spremni da godinama čekaju svoje vlasnike shvataju da je od njihovog rastanka prošlo toliko vremena?

Neki naučnici smatraju da psi nemaju osjećaj za vrijeme i da ne umiju da odvoje sadašnjost od budućnosti. Postavlja se pitanje, ukoliko psi ne poznaju pojam vremena, kako je onda moguće da nas u isto vrijeme cimaju za nogavicu da ih izvedemo napolje ili im damo hranu?

Upravo to je tačka spoticanja različitih teoretičara. Dok jedni govore da je psima potpuno svejedno da li je prošao sekund ili vječnost, drugi pak imaju nešto drugačije tvrdnje.

Villiam Roberts, kanadski naučnik, kaže da to što pas ima osjećaj da je vrijeme za obrok ili šetnju, i slične rutinske dnevne obaveze, može da se objasni na sljedeći način – u tijelu psa dešavaju se biološke promjjene – hormonalne, temperaturne itd., koje im služe kao podsjetnici da je vrijeme za određene radnje, prenosi portal Životinje.rs.

Međutim, u ovu polemiku naučnika uključila se i Linda Kiling, koja tvrdi da psi znaju da ocjene koliko je vremena prošlo. Svoje riječi potvrđuje time što se psi, kada je vlasnik odsutan duže vrijeme, duže vrte oko njegovih nogu, skaču i ližu ga, jednom riječju njihova sreća traje duže. Kada se vratite sa posla, pas vaš onjuši, zavrti repom, ali ni upola isto kao kada se, na primjer, vratite sa ljetovanja.

Linda kaže da se i procesi u tijelu psa dešavaju drugačije u ova dva slučaja, pa tako na primjer srce psa kuca brže kada je vlasnik duže odsutan.

Dakle, na vama je da procjenite sa čijom se tezom slažete. U jedno smo sigurni, psi nikada neće naučiti da gledaju na sat, ali vjerovatno imaju neki sopstveni sistem za mjerenje vremena.

KOMENTARI:
Loading...