U ovim jesenjim danima počinje sezona viroza i prehlada. One nastaju zbog prilagodbe na promjenu klime, te ukoliko imuni sistem oslabi, postajemo osjetljiviji na različite uzročnike na koje smo prije bili otporni.

U današnjoj kolumni AnaDominik Rodić, istraživač u polju biomedicine piše o blagotvornom učinku čurokota, koji je od davnina bio poznat po regulaciji ljudskog imunog sistema, te bi on bio moćan saveznik za očuvanje našeg zdravlja usljed sezone viroza i prehlada.

Latinski naziv ove biljke je Nigela sativa. To je jednogodišnja zeljasta biljka rasprostranjena u Africi, jugozapadnoj Aziji i određenm djelovima Mediterana. Visinom je od 20 do 60 cm. Posjeduje plave cvjetove sa pet latica i mnogo sjemenika.

Još od davnina, ova biljka je imala medicinsku svrhu, pa je tako u islamskoj tradiciji i Ayruvedskoj medicini poznata kao čudotvorna biljka, posvećena i ima moć i sposobnost da liječi sve bolesti. Poznata je još bila u starom Egiptu, gdje je pronađena u Tutankamonovoj grobnici. Avicena je koristio ovu biljku za tretiranje dispneje. Takođe je poznato da su ovu biljku koristili u 14. vijeku stare ere, na području današnje Anatolije, te se vjeruje da je odatle dospjela u Egipat. U prošlosti se koristio kao stimulans za lučenje mlijeka kod majki, ali i sredstvo za olakšavanje menstrualnih tegoba.

U modernom periodu su urađena istraživanja ljekovitog djelovanja ove biljke. Pored jednog spoja o kome ćemo kasnije detaljno pisati, pronađeno je još desetak jako ljekovitih spojeva koji su poznati po tome da jačaju proizvodnju bijele krvne loze, odgovorne za eliminaciju uzročnika bolesti. Ti ljekoviti spojevi spadaju u fenole i organske kiseline i imaju antitumorska i protivupalna svojstva uglavnom.

Sjemenke čurokota imaju oko 60% ulja koje je sastavljeno upravo od ovih spojeva. Među tim spojevima, 30 – 40% koncentracije otpada na spoj pod nazivom timokvinon.

Timokvinon je specifična molekula koja ima sposobnost da blagotvorno djeluje na sva tkiva u našem organizmu, jer posjeduje mogućnost da se prilagodi na sve vrste ulaznih mjesta na ćelijama. Na ovakav način omogućava jako brzo djelovanje na imuni sistem, ali i na tumore. Ova molekula posjeduje antioksidativno djelovanje, koje ima antikarcinogen efekat na organizam. Uz to, posjeduje i protivupalno djelovanje te na takav način pomaže kod viroza i prehlada.

Djelovanje timokvinona iz sjemenki ove biljke je testirano na eksperimentalnim životinjama (bijeli pacovi). Naučnici su predpostavljali da ovaj spoj ima pozitivno djelovanje na probleme sa pritiskom radi svoje lake prilagodljivosti metabolizmu ćelija, ali su utvrdili da to nije slučaj sa čurokotom. Uočeno je da ima mali efekat na regulaciju masnoća u krvi.

Eksperimentalni podatci su pokazali smanjenost rasta tumora kod pacova, ali su isto pokazali protiv upalne efekte kako na bakterijske i gljivične, tako i na virusne bolesti.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...