Most na Rakitskoj reci u staroplaninskom selu Topli Do kod Pirota na jugoistoku Srbije dvadesetičetiri sata dnevno pod stražom je mještana. Tako brane da se u njihovom selu izgradi prva mini hidroelektrana i rijeka “strpa u cijev”. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je seoske stražare.

Toplodolci, njihovi istomišljenici iz okolnih sela i Pirota i aktivisti inicijative “Odbranimo rijeke Stare planine” rijeku čuvaju u smjenama. Preko mosta razvučen je lanac da spriječi prolazak građevinskih mašina i postavljen natpis “Stop”. Isti cilj okupio je sve generacije.

“Stražarimo, idemo dole, i djeca idu. Mi ne idemo uveče, danju idemo, uveče ne možemo. Pa treba nam voda”, kaže baka Lidija Madić, jedna od najstarijih mještanki Toplog Dola.

Noćne smjene rezervisane su za mlađe Toplodolce, koji uglavnom žive u Pirotu. Među njima je Miljan Stojanović koji kaže da neće odustati jer je izgradnjom mini hidroelektrane rijeka “određena za odstrel”.

“Ova rijeka je prirodno mrestilište riba. Na njoj je zabranjen ribolov. U ovoj rijeci žive tri zaštićene vrste. Imamo potočnu mrenicu, potočnog raka i žabu – žutotrbi mukač. Samo jedna vrsta da živi u ovoj rijeci, reku ne smijete dirati, a u ovoj rijeci ima ih tri i investitor je ipak dobio dozvolu da reku gura u cijev”, čudi se ovaj mještanin.

On i njegove komšije javno su se usprotivili izgradnji mini hidroelektrane u njihovom selu čim su u februaru saznali da postoji dozvola za njenu izgradnju. Tada je oko 300 meštana i njihovih potomaka potpisalo peticiju protiv toga, a neprekidne straže organizovali su pre petnaestak dana, nakon što su primetili da radnici povremeno dolaze da pripremaju teren za radove.

Mještani se, kažu, boje da će ružna slika suhog korita unazaditi seoski turizam koji su tek počeli da razvijaju, a još važnije od toga je što će, smatraju, njihova stoka ostati bez jedine pijaće vode.

“Ovo je malo selo, ima tridesetak ljudi, ali ima 350 grla krupne stoke, mahom goveda, i oko 150 ovaca. Sva ta stoka pije vodu sa ove rijeke. Ako ovde sutra bude cijev, ne znamo šta bi se desilo sa stočnim fondom sela. Selo živi od tog stočnog fonda i onda bi nešto moralo da se mijenja, da se ljudi iseljavaju”, govori Stojanović.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...