Autohtona balkanska vrsta goveda, buša, u Bosni i Hercegovini je pred izumiranjem. Nije bolja situacija ni u zemljama regije, ali za razliku od naših susjeda koji ova goveda tretiraju kao genetsko naslijeđe od nacionalnog slučaja, kod nas to nije slučaj.

Sistemskog plana za očuvanje ove vrste nema. Rijedak prizor stada buša, danas se može vidjeti samo na dvije farme u BiH. Jedna od nijh je na Manjači.

Zelena trava ljeti, sjeno zimi. Jedino je što treba bosanskim bušama, autohtonoj vrsti goveda koja je danas ugrožena vrsta. Razlog – nisu profitabilna.

“Ona su, da kažem, iskorijenjene zato što su njihove proizvodne karakteristike izuzetno male. Od niske mliječnosti, do malog okvira tijela, nisu mesnate rase”,objašnjava Mišo Vejin, koordinator u Razvojno-edukativnom centru Manjača.

Nekad je skoro svaka kuća na selu širom BiH imala bušu. Danas, rijetko koja, a veća stada su samo na dvije farme. U Širokom Brijegu i na Manjači, gdje je svega 26 grla. Koliko tačno ovih goveda ima u BiH, nije poznato. Registar ne postoji.

Osim što su otporne na sve vrste bolesti, buše su karakteristične i po tome što su niskog rasta i manje tjelesne mase. Teške su do 300 kilograma. Njihovo mlijeko je kvalitetnije od mlijeka ostalih rasa goveda, jer ima 7 posto masnoće.

Buše imaju i specifičan temperament.

“Bikovi buše, da bi iskazali dominaciju, u stanju i su po tri sata da se bore. Dok krave buše karakteriše da ne prezaju da stanu pred par vukova ili šakala da bi zaštitile svoje tele”, ističe Vejin.

Buša nije jedina visoko ugrožena vrsta u Bosni i Hercegovini. Na ovoj farmi uzgajaju i balkanskog magarca i lipicanere, po čijem broju se nekada mjerilo bogatstvo jednog seoskog domaćinstva. Danas su ove vrste zamijenjene gotovo hibridnim sortama koje donese brz profit.

KOMENTARI:
Loading...