Fotografije oružane garde jedinog preostalog mužjaka severnog belog nosoroga na planeti preplavile su internet i naišle na odobravanje svih ljubitelja životinja i prirode širom svijeta.

Na fotografijama možete primetiti najmanje trojicu kenijskih rendžera kako stoje tik uz Sudana, kako inače zovu ovog mužjaka, kojem društvo povremeno prave i jedine dve preostale ženke. Njih troje su poslednji preostali živi primerci svoje vrste koja na zemlji postoji već 50 miliona godina. Sudan pripada zaštićenom nacionalnom parku Pajeta u Keniji koji se rasprostire na nekih 4.000 hektara i u kojem trenutno živi 105 crnih, 23 bijela, kao i tri pomenuta preostala primerka severnih bijelih nosoroga, piše Telegraf.

Čuvaju ga ni manje ni više već kenijski specijalci zbog vrlo česte pojave lovokradica u ovom nacionalnom parku zbog kojih je, najvećim djelom, sjeverni bijeli nosorog najugroženiuja životinjska vrsta na planeti ovog u ovom trenutku.U februaru ove godine vlasti u Keniji su uz pomoć brojnih međunarodnih organizacija pokrenule kampanju prikupljanja pomoći koja bi pomogla opstanku severnog belog nosoroga, na žalost, kampanja do sada nije pokazala neke značajnije rezultate.

posljednji-nosorog-2Kenija je pribegla kajnjoj meri angažujući i vlastite vojne snage kako bi se zaštitio poslednji mužjak severnog belog nosoroga.

Trenutno, u Sudanovoj pratnji se i dan i noć smenjuje oko 40 kenijskih rendžera koji su spremni i svojim tjelima da ga brane, međutim usljed velikih troškova i nedostatka novca postoji velika opasnost da Sudan bude prepušten sam sebi što će verovatno značiti i definitivni kraj ove vrste.

Sudan će, zasigurno, imati pratnju rendžera specijalaca u narednih šest meseci, za šta su obezbjeđena sredstva. Za kasniji period situacija je neizvesna.

Da je čovek jedini krivac za skoro istrebljenje severnih belih nosoroga govori i podatak da je 60-ih godina prošlog veka bilo više od 2.000 ovih životinja šetalo afričkim savanama, a da je samo 20 godina kasnije njihov broj spao na samo 15, kaže se u izveštaju Svijetske fondacije za zaštitu divljih životinja (WWF).

KOMENTARI:
Loading...