Njemački auto-gigant BMW izvinio se zbog svoje ratne prošlosti i priznao da je kompanija snabdijevala naciste vozilima.

Kompanija je sa dubokim žaljenjem priznala i da je ljude primoravala na rad.

Njemački proizvođač automobila iskoristio je proslavu povodom 100. godina od osnivanja kako bi se izvinila za nacističku prošlost.

Izvinjenje i izjava “dubokog žaljenja“ zbog uloge u korištenju radnika-robova zbog snabdijevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero motorima kompanija je iznijela zajedno s vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije.

focke-wulf-fw-190

Između ostale opreme, BMW je proizvodio motore za avion  Luftwaffea Focke-Wulf FW 190

Ističu u saopćenju da se kompanija suočava s “mračnim poglavljem svoje historije“ u Minhenu, gradu odakle Nacistička partija i vuče korijene.

Porodica Quandt postala je većinski vlasnik BMW-a poslije Drugog svjetskog rata. Njihova veza s nacistima otkrivena je 2007. u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji. Četiri godine kasnije porodica je to i priznala poslije decenija šutnje. Otkriveno je da je Gunther Quandt bio angažovan za „arijanizaciju“ jevrejskih kompanija. Također, doveden je u vezu s najgorim zločinima nacističkog režima u Nemačkoj. Gunther je postao član Nacističke stranke 1933. godine.

Kompanija je na proslavi rođendana saopćila i da su bili suočeni sa mnogim krizama tokom svoje historije, kao što je najnovija oko pritisaka i lobiranja oko Brexita.

Direktor kompanije Harald Krueger rekao je kako je kompanija “ostvarila sve svoje ambiciozne ciljeve” što su pokazali objavljeni “impresivni podaci”.

KOMENTARI:
Loading...