Pobrojaćemo biljke koje možete zasaditi i time na prirodan način ukloniti komarce, a koje će ujedno uljepšati vaš vrt ili terasu.

Citronela je najzastupljeniji sastojak u mnogim preparatima protiv komaraca. Iako mnogi ne znaju, citronela je biljka i to trajnica, trava busenastog rasta koja ispušta intenzivan miris. Možete je saditi u posudama za cvijeće koje možete postaviti uzduž terase na kojoj boravite, ali je isto tako možete posaditi u vrtu gdje će odbijati te male napasti. Citronela je definitivno biljka broj jedan kada se radi o zaštiti od komaraca.

Divlja metvica djeluje slično kao citronela. Može rasti u hladu te njezin karakteristični miris zbunjuje komarce i otežava im da nađu potencijalnu žrtvu.

Matičnjak je korov i stoga ga je lako uzgojiti. S obzirom na to da je jako invazivna biljka, najbolje ga je držati u posudi za cvijeće jer može vrlo brzo preuzeti cijeli vrt. Postoje studije iz 2010. godine koje su pokazale da je mačja metvica 10 puta učinkovitija od deeta, sastojka mnogih konvencionalnih preparata protiv komaraca.

Kadifice možete uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Sadrži Pyrethrum koji je dio mnogih hemijskih preparata. Možete je posaditi u vrtu kako biste uokvirili gredicu ili da biste napravili živu ogradu koju komarci neće preći. Međutim, nemojte ih stavljati na sto ili blizu hrane jer jako privlače ose.

Bosiljak je izvrstan u odbijanju komaraca. Mnogo je vrsta bosiljka, pa budite slobodni i odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Mnogi iskusni vrtlari preporučuju isprobavanje limunskog bosiljka te cimetovog bosiljka.

Neven je učinkovit u liječenju kožnih bolesti i tegoba, ali isto tako se može koristiti i protiv komaraca. Vrlo je dekorativan na cvjetnim gredicama u vrtu, a ako ste se našli nezaštićeni navečer u vrtu gdje imate posađen neven, cvjetove možete utrljati na kožu i tako se spasiti od dosadnih napasti.

Lavanda svojim karakterističnim mirisom odbija komarce. Cvijet lavande možete lagano utrljati u kožu i time spriječiti ubode kukaca. Postoje brojne vrste i sorte lavande.

KOMENTARI:
Loading...