Odlični film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nakon što je osvojio brojne nagrade na festivalima širom svijeta, sutra bi opet mogao obradovati brojne Bosance i Hercegovce. 

Naime, on je nominovan za dvije BAFTA nagrade (Najbolji strani film i Najbolji reditelj/ica), a proglašenje pobjednika bit će sutra. 

Glavne uloge u filmu tumače Izudin Bajrović, Jasna Đuričić, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović… Svi se sutra nadamo lijepim vijestima iz Londona, a o svojim očekivanjima za Faktor je govorio Izudin Bajrović, koji igra jednu od glavnih uloga.  

– Siguran sam da će film osvojiti barem jednu od dvije nagrade. Iskreno, ja bih volio da Jasmila dobije nagradu za najbolju režiju. Ona je reditelj i scenarista i ima najveće zasluge što se film desio.  To bi bilo pravedno, a fantastično bi  bilo da osvojimo dvije nagrade – kaže za Faktor Izudin Bajrović. 

Naš poznati glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo ističe da su kultura i sport najbolji ambasadori naše zemlje širom svijeta. 

– Svi tu uvijek imaju velika očekivanja. Nažalost, to su stvari koje su najviše potisnute u vrijeme koronavirusa. Upravo sa tih strana i u ova teška vremena stižu lijepe vijesti. Bilo je sportskih uspjeha, timskih i pojedinačnih.

I ovo što se dešava sa “Quo Vadis, Aida?” pruža nam nadu u bolje sutra. Mislim da je vrijeme i za drugog Oskara. Nadam se da jeste i to sa pravom vjerujemo da bi se moglo desiti. Ako se ne desi, nije smak svijeta.

Bilo bi zaista nestvarno da jedna zemlja koja praktično nema kinematografiju i koja u regionu najmanje ulaže u film ima takve uspjehe. To bi graničilo sa čudesnim – zaključuje Bajrović.