Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrijednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje.
Svrha nagrade je da ih podrži u odnosu prema umjetnosti kakav je njegovao Milan Mladenović, a koji podrazumijeva stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umjetničkog i ljudskog koncepta, uspio da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti itekako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmjerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića stiglo je 126 muzičkih djela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, prostora koji je Milanova muzika obiljležila na najbolji mogući način. U uži izbor ušlo je sljedećih dvanaest ostvarenja:

D.E.P.R.A. – Artan Lili Srbija,
O ljubavi – Bohemija, Srbija
Dobar zvuk – Bonaster, Hrvatska
Đuskanje ne pomaže – Buč Kesidi, Srbija
Snov mojih sanj – Cosmo Daivat, Slovenija
Kazaljke Hristina, Srbija
EJO/Ethno Jazz Orchestra, Srbija
Deset dana Discommunication – Emina Bajtarević/Vimoksha, Bosna i Hercegovina
Snijeg – Igor Božanić, Bosna i Hercegovina
Bol – Lakiko, Bosna i Hercegovina
Adio, trafikonte! – Valentino Bošković, Hrvatska
Dole – 3mačke100 godina, Srbija

Odlukom žirija nagadu je osvojila pjesma D.E.P.R.A, autora muzike Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića, autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.

“Kompozicija „D.E.P.R.A.“ zadovoljila je sve kriterijume koje muzičko djelo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela od kojih nijedno nije bilo za potcjenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike, stoji u obrazloženju žirija.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...