Video koji su objavili Classic FM ima već više od milion i po pregleda i broj se svakim satom povećava. Ariana je oduševljena kojom brzinom se ”širi”

Classic FM – najpopularnija stranica za klasičnu muziku iz Londona, objavila je video „A little Mozart – Ariana Piknjač & Nikolina Šušak“, dvije studentice Muzičke akademije iz Sarajeva.

Njihovu kreativnost prepoznali su kreatori Classic FM-a i odlučili podijeliti video na kojem Ariana i Nikolina sviraju flautu i klavir. U kratkom vremenskom periodu ovaj video zabilježio je veliki uspjeh, pa je nakon nepuna dva dana bilo više od milion i po pregleda.

Drugi instrument

Piknjač je rođena 6. maja 1995. u Sydneyu, u Australiji. Kada je imala 14 godina sa porodicom se vratila u Sarajevo gdje je upisala Srednju muzičku školu i maturirala na dva smjera – opći i smjer flauta. Trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i to na trećoj godini muzičke teorije i pedagogije, a na prvoj godini flaute u klasi profesora Sakiba Lačevića.

Video koji su objavili Classic FM ima već više od milion i po pregleda i broj se svakim satom povećava. Ariana je oduševljena kojom brzinom se “širi”.

– Ne mogu da vjerujem koliko je ljudi širom svijeta vidjelo, podijelilo, lajkalo i komentiralo video, te koliko se njih javilo da nam iskaže oduševljenje. Nastao je spontano. Nina (Nikolina) i ja imale smo desetominutnu pauzu između predavanja, i u tom periodu je nastala ideja i video – otkrila nam je Piknjač.

A little Mozart – Ariana Piknjač & Nikolina Šušak.Busy day ahead for you?

Posted by Classic FM on Thursday, January 14, 2016

Arianina muzička priča počinje kada je imala samo tri godine i devet mjeseci, kada je počela ići na časove klavira sa ocem Rusmirom Piknjačom koji je tada koristio specijalnu metodu za mlade početnike, pod nazivom “Music for Little Mozarts”.

– Kao muzičar općeg smjera, imala sam predmet “Drugi Instrument” na kojem sam počela svirati flautu. Tada sam imala 15 godina. Zaljubljujući se u taj prekrasni zvuk, na svakom novom času sa prof. Anom Pokrklić, napredovala sam sve više, pa sam odlučila, pored općeg smjera, upisati i ovaj instrument – prisjeća se.

Federalno takmičenje

Nastupala je na raznim koncertima sa Sarajevskom filharmonijom, te u drugim gradovima među kojima su Friedrichshafen u Njemačkoj, Appenzell u Švicarskoj, Graz u Austriji.

Jedan od značajnijih uspjeha bio je kada je učestvovala na federalnom takmičenju gdje je na solističkom nastupu osvojila prvu nagradu. Međutim, posebno je raduje ovogodišnje otvoreno federalno takmičenje koji će se održati u aprilu.

Sanja o Bečkoj filharmoniji

Otkriva nam da bi željela sarađivati sa ljudima koji vole svirati i koji su maksimalno posvećeni onome što rade.

– Smatram da ako neko voli ono što radi i ako je uporan i optimističan, sve može uspjeti i mora izaći na dobro. San mi je da sviram sa Bečkom filharmonijom – kazala je Piknjač.

KOMENTARI:
Loading...