Među rijetkim ponosnim vlasnicima Citroena 2CV, ili vozila poznatijeg kao “spaček” je i novinar Alden Hadžagić iz Sarajeva. Njegov “spaček” je proizveden 1971. godine, a ističe da ga, iako mu je blizu 50 godina, nije teško i skupo održavati.

“Automobil ima u strujnom krugu četiri osigurača. Nema zupčastog remena, nema lanca, nema ničega, nema ni vodenog hlađenja. Tako da se zapravo nema šta pokvariti. Ukoliko se, ipak, nešto pokvari ili zbog decenija eksploatacije ode, sve se to može naći u Evropi po jako povoljnim cijenama preko interneta. Dijelovi su čak i kvalitetniji nego što su bili kada je automobil proizveden. Jer, ipak, to je konstrukcija iz 1937. godine, kada je osnovni ‘spaček’ napravljen. Prvi ‘spaček’ je imao devet konjskih snaga, a ovaj sada, kao neka top verzija raspolaže s čitave 32 konjske snage”, pričao je Hadžagić za Anadolu Agency (AA) i dodao:

“Kada je dobro raspoložen i dobro podešen na autoputu može ići oko 120 kilometara na sat, dok na regionalnim cestama ide bez problema nekih 90-95, što je već u nekoj zoni gdje se plaća kazna.”

– Sto godina Citroena –

Prema Hadžagićevim saznanjima, u BiH imaju četiri “spačeka” u voznom stanju. On je vlasnik dva, ali taj drugi još uvijek nije registrovan, ali će biti uskoro. Preostala dva, veli, stoje u garažama, ne vozaju ih.

Nedavno je sa svojim ljubimcem putovao u Hrvatsku, tačnije na Velebit, gdje je prisustvovao okupljanju ljubitelja “spačeka” u organizaciji Hrvatskog 2CV Citroen kluba iz Samobora.

“To je bilo svojevrsno zagrijavanje za ‘Svjetske susrete’, koji počinje krajem sedmog mjeseca. Odvijaju se u Samoboru i to je sve skupa organizirao 2CV Citroen klub. Njima je iz cijelog svijeta pružena velika podrška, tim prije zato što se ove godine slavi 100 godina Citroena i to je nevjerovatna čast. Znači neko ko bude želio čekati 200 godina Citroena, moraće sačekati cijeli vijek. Do sada je u Samobor prijavljeno preko 10.000 ljudi, preko 3.500 vozila i prijave su došle iz 33 zemlje, čak i iz Australije”, kazao je Hadžagić.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...