Voda je sastavni dio našeg organizma, a ne pijemo li je u dovoljnim količinama, u našem će se tijelu početi događati neobične i ne tako dobre stvari.

Sakupit ćete lažne kilograme. Iako zvuči neobično, ali ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, zbog čega izgledamo deblji nego što zaista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo počinje zadržavati sve zalihe koje ima, što uzrokuje podbulost.

Izgubit ćete energiju. Ako se osjećate iscrpljeno, problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tijela dovodi do pada energije koji osjetimo u obliku umora. Kako biste izbjegli jutarnji mamurluk, prije nego što posegnete za šoljicom kafe, popijte čašu vode.

Na radnom mjestu

Gubite koncentraciju, s obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 posto tečnosti, ovaj organ itekako zavisi o našem unosu vode u organizam. To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se dešavaju u obliku blagog osjećaja žeđi, koji često ignorišemo, posebno dok smo na radnom mjestu.

Stalno ćete osjećati glad. Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamijenimo snažnim osjećajem gladi. Ovakva reakcija tijela je normalna, a testirati je možete jednom čašom vode.

Kada osjetite želju za hranom, prije nego što posegnete za nekom grickalicom ili utješnim zalogajčićem, popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je riječ o dehidraciji, voda bi trebala ubiti lažnu glad.

Spor metabolizam

Sporije ćete gubiti kilograme. Voda je sastavni dio našeg tijela, metabolizma i probavnog sastava. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dvije čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorijevanje kalorija za čak 30 posto. S druge strane, pijete li premalo vode, tijelo postaje dehidrirano, zbog čega se cijeli mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utiče na lošu probavu, ali i na debljanje te teško skidanje kilograma.

KOMENTARI:
Loading...