Pijetao Behlul, nesvakidašnji kućni ljubimac Ahmeta Oztela, stanovnika turskog istanbula, postao je prava atrakcija u njihovom naselju.

Vozač dostavnog vozila u jednoj pekari u Istanbulu Ahmet Oztel, prije deset godina djeci je za kućnog ljubimca kupio pile koje je izraslo u pijetla. Čak mu je dao i ime Behlul, a voli ga, kako kaže, kao člana porodice.

Mada mnogi za kućnog ljubimca biraju psa, mačku ili ribice, Oztel se odlučio za pijetla. Kaže da je on kupio tad dva pileta ali da je jedno nakon nekoliko mjeseci odnijela veća ptica grabljivica.

Pijetla Oztel hrani kukuruzom, pšenicom i raznim zelenjem. Kako kaže, izvodi ga i u duge šetnje parkom.

“Pustim ga da hoda kako hoće. On ide sa mnom i na piknik, nikako se ne odvaja od mene. Ponekad se uprlja ali ga ja operem toplom vodom i osušim. Da mi date pola Istanbula ja ne bih dao Behlula. On mi je kao dijete”, dodao je Oztel.

Behlul je jedini pijetao u naselju Zeytinburnu, pa je postao i tamošnja maskota.

“Kad navečer dođem kući, Behlul i ja idemo da pijemo s prijateljima čaj. Čak i njemu dam da popije malo. Svi ga vole. U početku je bilo onih kojima je njegova pojava smetala, ali on se može slobodno kretati sve dok ne pravi probleme. Nikome ne čini zlo. Igra i okey sa nama”, dodao je Oztel.

Ova dva prijatelja su imala problema s javnim prevozom jer Oztelu nije bilo dozvoljeno da Behlula unese u neko od vozila gradskog prevoza. Zato je odlučio da s pijetlom putuje automobilom.

Oztel kaže da je s Behlulom išao i u Canakkale ali i u Trabzon gdje mu je pomogao sa godišnjom berbom čaja.

KOMENTARI:
Loading...