Psiholozi se slažu kako “male” laži koje svakodnevno izgovaramo ili čujemo poput “sjajno ti stoje te hlače” ili “nisam vidio tvoju poruku” nisu ništa strašno. Međutim, ozbiljne laži koje crpe i narušavaju naše emocije ili povjerenje nisu bezazlene.

1. ‘Obmanjujuće zadovoljstvo’

Često je mišljenje da zahvaljujući mirkoekspresijama možemo otkriti laže li nam neko. To su kratki izrazi lica koji otkrivaju namjerno prikrivenu emociju. Međutim, suzbijanje emocije ne znači nužno da neko laže – možda samo prikriva tjeskobu u neugodnim situacijama ili skriva šok.

Kada osoba uistinu izgovara laž, na licu će joj se pojaviti izraz koji se naziva ‘obmanjujuće zadovoljstvo’.Popraćen je smiješkom ili uzbuđenim vrpoljenjem koje je rezultat iščekivanja uspješne laži. Takva laž stvara osjećaj uzbuđenja u osobi koja je izgovara.

2. Skretanje pogleda

Prekidanje kontakta očima još je jedan znak laganja. Lažljivci znaju da rade nešto krivo i zato prekidanjem kontakta očima umanjuje osjećaj krivnje. Laganje zahtjeva puno kognitivne i emotivne energije pa simultano držanje kontakta očima izaziva preopterećenje i tjera ih da skrenu pogled.

3. Neusklađene geste

Riječi su laži, ali tijelo govori istinu. Ako vas poslodavac uvjerava da će vam sutra isplatiti plaću, ali pritom sliježe ramenima tada znate da ćete plaću ipak čekati malo duže.

4. Priča u strogom hronološkom redu

Kada vam lažljivci pokušavaju prodati priču, ona je obično uvježbana od početka do kraja prema hronološkom redoslijedu. Ako vam se čini da slušate laži, iskoristite jedan jednostavan trik koji vam može pomoći da uvidite jeste li u pravu.

Ubacite se u razgovor s pitanjem koje će poremetiti hronološki slijed događaja: ‘Aha, kažeš da si ga tada vidio u autu, a što ono dogodilo prije toga?’ To bi moglo poremetiti tok misli lažljivcu koji nije spreman na popunjavanje rupa u svojoj priči.

5. Distanciranje

Osoba koja govori istinu koristit će lična imena u svojoj priči dok će osoba koja laže izgovarati impersonalne fraze poput ‘neka žena’ ili ‘jedan čovjek’.

6. Loša ‘vibra’

Lažljivci se jako trude kako bi ispali ‘iskreni’. Smiju se u pravim trenucima i izgovaraju prave riječi u pravo vrijeme. Međutim, rezultat je razgovor koji često djeluje neprirodno i lažno, a upravo to i jest. Ako osjećate da vam neko prodaje lažnu priču, velika je vjerovatnost da se upravo to i događa, piše Zadovoljna.hr.

KOMENTARI:
Loading...