U neurednom domu teško se moće opustiti. Ipak, spremanje prostorija umara i oduzima vrijeme. Donosimo 10 savjeta kako da olakšate sebi i ukućanima.

1. Iz sobe uvijek ponesite nešto usput

Kada krenete izaći iz dnevne sobe, kuhinje ili spavaće i vidite da neka stvar ne pripada toj sobi – ponesite je. Svakako se krećete i iskoristite trenutak kada su vam ruke prazne. Tako ćete usput pospremiti stvari i vratiti ih na mjesto gdje pripadaju.

2. Zlatno pravilo kupovine

Kada kupite neku novu stvar, staru bacite. Tako ćete riješiti problem nagomilavanja nepotrenih predmeta u kući koji zauzimaju prostor.

3. Skladištenje

Svaki predmet treba imati svoje mjesto, a posebno glomazne stvari. Naprimjer, daska za peglanje, sklopljena, treba imati mjesto gdje neće smetati i pri tome zauzimati potreban prostor. Kada kupujete stvari odmah razmišljajte gdje će biti njihovo mjesto.

4. Budite bezobzirni sa odjećom

I ovdje primjenjujte pravilo “kada dolazi nova stvar, stara se izbacuje”. Pretrpane police i ormari samo će vam otežati posao pri slaganju, čiščenju i odabiru odjeće.

5. Zbogom papiri

Reklamni katalozi, recepti za lijekove, leci, novine i slični papiri se često gomilaju na stolovima, u ladicama i na mjestima gdje ne trebaju biti. Bitne račune odvojite i složite ih u posebnu fasciklu, a ostale bacite. Nakon što pročitate dnevne novine sutra ih bacite, isto vrijedi za kataloge.

6. Police

Police su neophodne i ne treba žaliti na njima. Što više polica, to više slobodnog i urednog prostora. Dječija soba treba biti opremljena dovoljnim brojem polica i ormara kako bi knjige, odjeća i igračke uvijek bili složeni.

7. Brzo sređivanje kuhinje

Svaki dan odvojite 5 minuta za čiščenje nereda. Prljavo suđe vas neće oraspoložiti ujutru, zato ga operite prije spavanja. Ukoliko imate u mašinu, suđe ubacite unutra. Raspremite sto, očistite sudoper kako svako jutro ne biste morali čistiti prije doručka ili kafe.

8. Vraćanje stvari na njihovo mjesto

Stvorite naviku da vratite stvari na mjesto. To će vam pomoći da manje vremena provedete raspremajući kuću, a s druge strane uvijek ćete znati gdje šta stoji.

9. Čiščenje na štopericu

Vremensko ograničenje neke aktivnosti može da doprinese većoj efikasnosti, to se odnosi kako na mentalne aktivnosti, tako i na proste fizičke poslove. Namjestite timer na 20 minuta i čistite. Kada je vrijeme ograničeno bit ćete brži i efikasniji, a u glavi nećete imati dojam da morate čistiti cijeli dan.

10. Više ruku – manje posla

Uključite sve ukućane u kućne poslove. Naučite djecu da pomognu onoliko koliko mogu. Vraćanje stvari na svoje mjesto, skupljanje odjeće, vraćanje hrane u frižider i sl. sigurno nije teško.

KOMENTARI:
Loading...