“Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva…”, najčešći je vjenčani zavjet na svijetu, ali nije se pokazao baš uspješnim, zar ne? Svi parovi zavjetuju se da će se ‘voljeti dok ih smrt ne rastavi’, a u stvarnosti napuste muža ili ženu s prvim mlađim i zgodnijim koji naiđe.

Ovo je spisak zavjeta koji nisu nimalo romantični, pjesnički ni konvencionalni, a koji bi vam zaista i mogli osigurati dugogodišnji i skladni brak, piše Huffington post.

1. Obećavam da ću se izjasniti oko svojih očekivanja

Brakovi se raspadaju zato što žene ne ispunjavaju očekivanja koje muškarci imaju prije vjenčanja, i obrnuto. Očekivanja su različita, iako svi misle kako svi znaju što znači biti “dobar muž” ili “dobra žena”. Ne pretpostavljajte da će vaš partner znati šta želite da radi i kakav da bude, recite mu.

2. Obećavam da ću ti vjerovati kada je u pitanju novac

Jedna od najvećih prilagodbi koja vas zapada kada ulazite u brak su zajedničke finansije. Prije braka samostalno raspolažete novcem, a nakon sudbonosnog “da” ovisite o još jednoj osobi. Ako vaš partner iznenada potroši veći iznos, vjerujte mu. On zna što radi: možda je dobio povišicu ili na kladionici. Pretpostavka je da se niste udali za idiota.

3. Obećavam da ću prije nego se izderem na tebe pojesti sendvič

Kada smo gladni, posebno smo razdražljivi, pa kada se želite derati na svog partnera, provjerite da niste samo gladni. Ako vam se i nakon sendviča dere, samo naprijed. Vjerovatno je zaslužio.

4. Obećavam da ti neću popuštati, a kasnije to okretati protiv tebe

Biti “bolja osoba” čak i kada to ne želite nije uvijek dobro. Učiniti nešto što ne želite, a u sljedećoj svađi to spomenuti i “uzdignuti se” do nebesa nije zdravo za vezu. Neki to nazivaju pasivnom agresijom. Ako nešto ne želite, nemojte.

5. Obećavam da ću te braniti pred drugima, čak i kada si u krivu

Iako se možda ne slažete s njim, podržite svog partnera pred drugima. Ako imate nešto za raspraviti, učinite to u privatnosti vašeg doma. Vrijeđanje i ismijavanje svog partnera pred publikom nije smiješno, nego jadno.

6. Obećavam da ću se truditi staviti te ispred djece

Ovo obećanje je riskantno jer ste kao roditelj “programirani” štititi svoje dijete i ono vam je prioritet. Ipak, nekada si možete priuštiti malo vremena za sebe i partnera nauštrb djetetovih aktivnosti. Naravno, to ne znači zanemariti dijete, nego pronaći ravnotežu.

7. Obećavam da ću raditi stvari koje oboje mrzimo, ako ih ti mrziš više nego ja

Oboje mrzite prati suđe. Šta sad? Ako je vašem partneru to mnogo mrskije nego vama, perite ga vi, a on neka radi nešto što vi mrzite više nego on. Na primjer, neka on brine o financijama. Iako zvuči nepošteno, u redu je jer oboje jedno drugome činite uslugu.

8. Obećavam da neću brojati rezultat

U braku ne možete pobijediti. Nema bodova. Brojanje rezultata samo će vas učiniti nesretnima. Radije se držite “oprosti i zaboravi” i oprostite svom parneru greške, a dobre stvari koje ste vi učinili zaboravite. Zauzvrat očekujte isto od njega: da vam se ne osvećuje za greške i da vam ne predbacuje lijepe stvari.

9. Obećavam da neću mariti ako se udebljaš, smršaš ili ostariš

“Voljet ću te zauvijek, čak i ako se strašno udebljaš”, najljepše su riječi koje možete reći svojoj zaručnici. Ako nekoga zaista volite, neće vam biti važno ako se ta osoba udeblja, otpadne mu kosa, pa čak ni ako postane ljubičast!

10. Obećavam da će mi tvoja sreća biti važnija od vlastite

Zapravo se sve svodi upravo na to. Brakom obećavate potisnuti svoje želje i potrebe i dati prednost željama svog partnera, a on to isto čini za vas. Važno je da naučite reći “može!” kada vam partner da mogućnost kako biste učinili nešto za sebe. Ako imate razumijevanja jedno za drugo, bit ćete uistinu sretni “dok vas smrt ne rastavi”, prenosi magazin.hr

KOMENTARI:
Loading...