Kako ne bi mislio na ružne stvari, a tome je sklon otkako je prije 18 godina postao udovac, legendarni glumac Špiro Guberina i u devetoj deceniji života igra predstave. Tako će Strikan iz čuvene serije “Velo misto” 1. marta proslaviti 83. rođendan radno u rodnom Šibeniku.

– To je moja borba protiv depresije. Najvažnije je da nešto radite i da to što radite, volite. Ja sam kao jedno veliko dijete, čitav život sam se igrao, dosta maštam, sanjam tako da ujutro, kad ustanem, ne znam jesam li sanjao ili se to stvarno dogodilo – iskren je glumac, za kojeg mnoge njegove kolege kažu da, kada želi nešto promijeniti u životu, jednostavno uđe u auto i da žmigavac za novi smjer.

Pet boema 

Guberina je svojevremeno, zbog nedostatka glumačkih angažmana, pao u depresiju te završio i u bolnici. Ove zime se, kaže nam, izvukao, jer je imao posla. S obzirom na njegovu vitalnost i mladalački duh, ne čudi virtuelni poduhvat Guberine, koji je otvorio profil na Facebooku i itekako je aktivan, a pogotovo će, dodaje, biti kada se preseli u Dom penzionera. Prvo će, ističe Guberina, živjeti malo u domu, a malo u stanu kako bi se priviknuo na novo okruženje.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/221176/spiro-guberina-u-ovim-godinama-jedva-hodam-ne-daj-boze-da-imam-zenu#sthash.V9p0Dn9N.dpuf

Nedavno je ovaj glumac postao i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, čime se namjerava hvaliti u novoj sredini, gdje, također, neće mirovati. Naime, planira osnovati dramsku sekciju te raspisati audiciju za Juliju, dok će Romea igrati sam, jer je tu ulogu priželjkivao još od mladosti.

U domu će uporedo pisati i autobiografiju, kojoj je dao radni naslov “Prisjećanje jednog klauna”, a planira opisati život od starosti prema rođenju.

Guberina je u penziju otišao prije 17 godina, kada je u rodnom Šibeniku osnovao teatar “Kiklop”, u kojem će se 1. marta odigrati predstava “Tamo da putujem”.

– To je kao “one man show”. Uz mene će biti mlada kolegica, koja je završila Muzičku akademiju, scenograf je Ivica Propadalo, koji je često u Sarajevu s “Teškom industrijom”… To je, zapravo, moje sjećanje na pet ljudi, pet zvijezda, pet boema – Tina Ujevića, Arsena Dedića, Vjekoslava Majera, Tomu Durbešića i Ranka Marinković. Ako predstavu ocijene dobrom, igrat ću je gdje god me budu zvali, prvo u Zagrebu. Vrlo rado ću doći i kod vas, jer je Sarajevo meni drago, imam tamo dosta prijatelja. Lijepo smo se družili, pogotovo u Kamernom teatru 55 – prisjetio se Guberina.

Cijela priča bit će popraćena i isječcima njegovih najpopularnijih TV uloga, među kojima će se naći i “Jelenko”, serija uz koju su osamdesetih godina odrastale mlade generacije.

– Svi prijatelji kojih više nema, veoma mi fale, pogotovo Ivica Vidović – kaže Guberina.

Najviše se, dodaje, ponosi svojim čudnim ulogama koje su ga obilježile, poput Kreleta u “Kiklopu”, zbog koje je morao naučiti lajati, ali i likovima životinja. Glumio je medvjeda, pticu i magarca.

– I tu nije kraj. U radiodrami ugurali su me među voće i povrće pa sam glumio gljivu – ističe Guberina.

Legendarni glumac dio je i mjuzikla “Mirakul”, koji je u Hrvatskoj trebao biti izveden u aprilu, ali je njegova premijera odgođena za drugu sezonu.

– Kod nas se, u Hrvatskoj, ne zna ko pije, a ko plaća, a s obzirom na to da je za taj veliki projekt potreban ogroman novac, sve je na čekanju – dodaje popularni Strikan.

Sijeda brada 

Zbog uloge crkvenjaka Kampanela, Guberina je pustio bradu kako bi njegov lik u mjuziklu bio autentičan.

– Toliko sam puta lijepio bradu, a sada već vidim da je to lijepa, velika, sijeda brada. Nisam to radio iz pomodnih razloga nego zbog uloge i sada se već privikavam – naglašava glumac.

A da li ga zbog novog imidža žene više vole, kaže:

– To morate njih pitati. Što se mene tiče, ne osjećam da sam se podmladio niti mi je, kao starijem čovjeku, udarilo u glavu. Ne bih htio da sada imam nekih opterećenja u ovim godinama, jedva hodam, ne daj, Bože, da još imam ženu. Izgubio bih masu vremena bez obzira na to da li bih se borio da se ništa ne dogodi ili dogodi – zaključuje Guberina.

Hvala što ste me se sjetili  

– Hvala što ste me se sjetili i pozdravljam Sarajevo i sve Sarajke. Mnogo sam lijepog i dragog svijeta tamo upoznao. Sarajevo je u mom srcu baš kao i moj Kemo (Monteno, op. a.), s kojim sam se mnogo družio. Nisam samo ja prepoznao njegovu toplinu, takav je, jednostavno, čovjek bio naš Kemica…- prisjetio se glumac legendarnog pjevača.

Još nisam djed!  

– Unučad se nisu desila, još nisam djed. Nije mi zgodno da sina i snahu opterećujem time. Sin Boris mi je veoma dobar, brine se o meni, vješt je s internetom tako da me je uveo u taj virtuelni svijet te ću, kada odem u dom, putem Skypea moći razgovarati sa svim svojim prijateljima širom svijeta pa ćemo i zapjevati koju pjesmu – kaže neumorni glumac.

Biografija 

  • Rođen 1. marta 1933. godine u Šibeniku
  • Diplomirao 1958. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu
  • Godinu poslije postao član HNK Zagreb
  • Aktivan je i u penziji, u koju je otišao 1999. godine
  • Veliku popularnost donijele su mu TV uloge Strikana u “Velom mistu”, Divca u “Prosjacima i sinovima”…
  • Posljednjih godina igrao je u serijama “Najbolje godine”, “Stipe u gostima”, “Naša mala klinika”, “Cimmer Fraj”…
KOMENTARI:
Loading...