Odavno sam prestao biti skeptik. „Listajući“ danas stranice portala i tv programe, bilježim neku vrstu javne, gotovo „main stream“ rezigniranosti rezultatima izbora, kao da je ponovno narod kriv jer ne umije izabrati.

Moje mišljenje nije ni blizu njihovom. Na upravo održanim izborima desile su se neke velike promjene – građani BiH izabrali su u ovom trenutku najbolje što su mogli. Stekli su se uvjeti za velike stvari i velike poslove koji stoje pred svima nama.

Evo nekoliko značajnih činjenica koje su, po mom mišljenju, polučili ovogodišnji Opći izbori u BiH, a koje će biti od iznimne važnosti za iduće četiri godine i evropski put BiH:

SDA vratila primat

1. SDA je vratila primat najjače stranke u BiH. S obzirom na jasno opredjeljenje za ulazak u euro – atlantske integracije, ova činjenica je od presudnog značaja za budućnost BiH, jer ova stranka će istrajati u naporima da se BiH čim prije približi NATO i EU. Na taj način, predstavnici EU i SAD će dobiti jednog pouzdanog partnera na kojeg će moći računati u tom smislu, a koji će istodobno značiti preuzimanje odgovornosti ove stranke da na neki način bude predvodnik u ovim značajnim euro – integracijskim procesima.

2. DF je ostvarila odličan rezultat. I sada je već jasno da u ovoj konstelaciji odnosa, ova stranka je zauzela nekadašnje mjesto Stranke za BiH. S obzirom na opredjeljenje da se provedu odlučne promjene sa novim ljudima ove stranke, kao i činjenicu da su birači želeći promjene kaznili SDP, a nagradili SDA, čini se očekivanim, prihvatljivim i razumljivim da ove dvije stranke formiraju stabilne vlade sa HDZ-om u Federaciji BiH i u kantonima. Osim toga, u prilog pozitivnim promjenama idu i najave zamjenika SDA Bakira Izetbegovića izrečene u predizbornoj kampanji da su SDA potrebne reforme u smislu jačanja jedne moderne i „nove SDA“, spremne za izazove 21. stoljeća. Dodamo li ovome predstavnike koji su zadobili povjerenje u RS-u, na državnom nivou bi se konačno mogla ustoličiti stabilna vlast koja bi bila spremna za izazove pred kojima se nalazi BiH.

3. Milorad Dodik je odolio napadima opozicije i potvrdio status prvog (istina, ne više i nedodirljivog) političara u RS-u, ali je s druge strane SNSD pretrpio znatne gubitke. Ova činjenica bi mogla u mnogome relaksirati odnose na državnom nivou, tim više kada se zna da je Mladen Ivanić kao, sada već izvjestan novi srpski član Predsjedništva BiH, u toku same kampanje, a i nakon nje, slao poruke o saradnji i razumijevanju u cilju stabilizacije političkih prilika u BiH. Stoga je i mogućnost prilično velika da ovaj političar, koji ujedno ima podršku cijelog bloka stranaka u RS-u, okupljenih oko SDS-a i PDP-a, a čija moć je na ovim izborima iznimno narasla, odigra gotovo historijsku ulogu za svoj narod, tako što bi zajedno sa ostala dva jaka lidera kod Bošnjaka i Hrvata (Izetbegović i Čović) učinio sve da se BiH čim prije nađe u EU.

4. I, kao što je rečeno pod 4., ovi izbori su definirali tri jaka lidera, a sva trojica se nalaze u Predsjedništvu BiH. Sada je već jasno da se Bakir Izetbegović nakon reizbora za člana Predsjedništva BiH, nametnuo kao novi lider SDA. Dragan Čović je ulaskom u Predsjedništvo BiH i nominalno vratio status prvog u Hrvata, a Srbi su dobili Mladena Ivanića, političara dovoljno iskusnog da razmišlja i djeluje istodobno srpski i probosanski. Veoma je bitno da u ovakvoj kakva je, Dejtonskoj BiH, imamo koliko toliko jasnu sliku kada su u pitanju lideri. Kako god, ali rezultati ovih izbora znače kraj sedmorkama i šestorkama, i preuzimanje odgovornosti tri politička lidera, što u mnogome pojednostavljuje prilike.

5. Veoma je značajno, po mom mišljenju, da su Bošnjaci kao većinski narod u FBiH, konačno razumjeli da ne trebaju birati političke predstavnike Hrvatima. Ova činjenica dodatno relaksira odnose dva naroda i stvara ogroman manevarski prostor za nastavak saradnje SDA i HDZ-a usmjeren na razvoj, zapošljavanje, jačanje državnih institucija potrebnih za ulazak u NATO i EU.

Šansa za uspjeh

6. Za uspjeh svake vlasti, neophodno je da se poštuje izborna volja većine. U Federaciji BiH većina birača je glasala za promjene – kažnjena je SDP, honorirane su SDA, DF i HDZ. Sasvim dovoljno za stabilizaciju prilika za okupljanje ove tri stranke oko programa oporavka privrede, stvaranja ambijenta za privlačenje investicija i kreiranje novih radnih mjesta, kako u FBiH, tako i na nivou države, zajedno sa strankama iz RS koje su dobile većinu.

Na temelju ovih šest činjenica, svakako je moguće očekivati bolje dane za BiH.

S tim u vezi, veoma mi je drago da se ne slažem sa čitavom armijom nezadovoljnih analitičara, koji već godinama, nikako ne umiju razbiti ljušturu vlastitih skučenosti.

Šansa za uspjeh ovaj put postoji.

KOMENTARI:
Loading...