scena 26.01.11, Branko Dzuric, skupina bombaj stampa, predstavitev albuma, koncert, foto: Benjamin Kovac

Uživam raditi na serijama, ali i filmovima. Rad se uvijek isplati, pokazala je to “Dubioza kolektiv“. Sada su stekli svjetsku slavu i izdigli se iznad naše tmurne svakodnevnice.

Fanovi “Bombaj štampe“ još će, nažalost, morati sačekati na nove pjesme sarajevskih rokera. Iako su Nedim Babović i Branko Đurić u nekoliko navrata najavljivali novi singl, prema svemu sudeći na to će se morati čekati do kraja godine.

– Imamo veliku želju da uradimo nešto novo, ali jednostavno obaveze, posebno Đurine, koji nastupa sa “Đurologijom“ nekoliko puta sedmično, glavni su problem da uđemo konačno u studio. Muzika je naša ljubav, ali i pored “Bombaj štampe“ mi se na različite načine bavimo njom – kaže Nedim Babović koji se nada da bi novi album trebao biti u 2017. godini.

Posljednjih godina Babović radi muziku za brojne serije u našoj zemlji. Tako je bio dio ekipa “Lud, zbunjen, normalan“, “Kriza“, “Dva smo svijeta različita“…

– To je posao koji mi potpuno odgovara. Uživam raditi na serijama, ali i filmovima. Tu nisam žanrovski definisan i tu mogu da dam najbolje od sebe. Iako sam dio serija, rijetko se pojavljujem na setovima i ne družim se sa glumcima. Uglavnom, svoj dio obavljam sa montažerima i rediteljima – kaže Nedim.

Za vikend je, kako kaže, istinski uživao na koncertu “Partibrejkersa“ u sarajevskom klubu “Sloga“.

– Drago mi je da se tražila karta više i da su svi zadovoljni napustili kultno sarajevsko okupljalište. Mi rokeri uglavnom u posljednje vrijeme nastupamo po klubovima. Teško je sa našom muzikom napuniti Zetru. Kada je u pitanju sarajevska muzička scena, žao mi je što nema autorskih bendova. Većinom je riječ o kaver grupama, koje sviraju obrade. Kopija je uvijek kopija i zbog toga je bolje snimiti nešto svoje i biti orginalan. Da se to na kraju isplati pokazala je „Dubioza kolektiv“. Oni su mnogo truda uložili. Sada su stekli svjetsku slavu i uzdigli se iznad naše svakodnevnice – kaže Babović.

Nedim Babović je član upravnog odbora Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca naše zemlje. Ističe da je vidljiv veliki napredak u radu.

– Svake godine ide sve bolje i bolje. Uspostavili smo dobru saradnju sa kolegama u regionu, a i ljudi u BiH polako postaju svjesni da je to obaveza koja se mora plaćati. U AMUS-u imamo više od 700 autora, koji zahvaljujući udruženju naplaćuju svoja muzička djela. Postoje mnogi faktori koji su željeli da unište Asocijaciju, ali sve to je samo ojačalo naš rad – kaže Nedim.

KOMENTARI:
Loading...