Kao članica Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta Mostar glumica Maja Zećo trenutno je angažirana na organizaciji Festivala „Mostarska liska” zajedno s ostatkom ovog savjeta, direktorom i umjetničkim direktorom ovog pozorišta.

Nove ideje

– S obzirom na nesretne kadrovsko-finansijske okolnosti, ovaj festival prošle godine nismo mogli organizirati. Ali, s novim direktorom ove godine smo se punom parom bacili na posao, uz nove ideje i nov pristup programskoj shemi Festivala – ističe Zećo.

Nakon završetka studija na sarajevskoj akademiji, glumica je odlučila svoju karijeru graditi na daskama pozorišta u Mostaru i to u periodu kada je bilo u teškoj ekonomskoj situaciji. No, ne smatra da je za kulturnu scenu Mostara učinila išta više ili manje od onoga što joj je dužnost.

– Imam potrebu da oko sebe stvaram bolji svijet. Rekla bih moje kolege i ja iz umjetničke sfere činimo sve što je u našoj moći da popravimo stanje u kulturi u Mostaru, ali i u BiH. Zajedno se moramo potruditi da privučemo pažnju političkih dušebrižnika i da ih natjeramo da se konačno nama pozabave. Ali smo isto tako publici dužni nuditi sve bolji i kvalitetniji program i repertoar. Od publike jedino očekujem da njeguje potrebu za kulturom i umjetnošću i shvati njenu bitnost – iskrena je Zećo.

Idealno područje

Iako je situacija u bh. pozorištima teška, smatra da, ne treba, kako kaže, samo kukati, već nešto i uraditi da bi se stvari promijenile.

– Vrijeme je da se prestanemo sažalijevati, zavaravati i nipodaštavati jedni druge! Samo konstantnim, posvećenim i kvalitetnim radom možemo nešto promijeniti – govori glumica.

Glumica Zećo je po prirodi vrlo temperamentna, a upravo je scena, kako kaže, idealno područje za ispoljavanje.

– Glumački je zadatak otkriti vrstu temperamenta lika kojeg dočarava, pri čemu je važno poznavati samog sebe i svoj temperament kako bi ga u ostvarenju glumačkog zadatka manipulirali na najbolji mogući način – zaključuje Zećo.

KOMENTARI:
Loading...