Ukoliko vas muka natjera pa u današnje vrijeme  budete  prinuđeni koristiti  vozila javnog prijevoza, onda morate biti spremni   da prećutite nekulturu i  neodgoj vozača (barem većine  njih) ,da svoj sluh isključite jer riječi koje dopiru sa zvučnika su čista promocija pornografije, nemorala,kriminala, prostakluka i nekulture… Ja to zovem silovanje sluha, mozga i čega sve ne. Možda se neki neće složiti sa mnom, ali  teksotvi  pjesama   čiji sastavni djelovi su između ostalog i ovakve riječi i rečenice   : „skini me  do gole kože… mala se navukla…ona, ti  i ja, možemo u troje… alkoh je majka…  šmrkanje, opijanje…“  nisu ništa drugo nego  poziv na sve što nije normalno. Iako bi se i o tom pojmu  „NORMALNO“ danas moglo  nadugo i naširoko raspravljati.
Kako  ovakvi  tekstovi  utiču na djecu koju su roditelji  poslali istim tima autobusima  da putuju do škola i fakulteta,  prosudite sami. Čisti poziv na nasilje,kriminal, opijanje, nemoralno ponašanje… Još kad čujete da dijete od četrnaest godina pjevuši u skladu sa ritmom (ili čime već), onda se upitate u kakvoj to sredini  živite, radite,odgajate djecu, dišete…
A vrhunac je  kada vam vozač kaže da je njegova  stvar  šta će se slušati u autobusu!!
( Halo  seljačino, tvoja stvar je samo šta će se slušati u tvojoj kući,svoju silu prosipaj   nekom drugom,  a ovo je vozilo javnog prijevoza i treba da  si svjestan činjenice da voziš uzrast  od novorođenčeta do starca od 80 godina. Malo kulture da pokažeš ne bilo na odmet, jer  znanja  nemaš   očigledno.)
Slušam tako , gledam i primjećujem danima i pokoji  biser zabilježim u svoj mali notes…(Već imam materijala za dobru knjigu) .Zgrozim se svaki put kada čujem s koliko nepoštovanja se  vozač isfrustiran zbog  loše plate, privatnih problema , obraća  putniku.
Jasno da smo siromašna sredina,društvo  puno nepravde i problema, skolonosti ka kriminalu,i da je vožnja autobusom u kojem si prisiljen slušati nebuloze vozača i „muziku“ koja se njemu dopada i koja je odraz njegovog mentalnog sklopa, tek kap u moru drugih problema ipak ne možete ostati ravnodušni.
Gdje je nestala  kultura ,odgoj, obrazovanje? Poštovanje i suosjećanje ? Gdje je nestao ČOVJEK?

KOMENTARI:
Loading...