Duže od mjesec traje najnovija koordinirana ofanziva RTRS-a na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Voditelji Dodikove kampanje u najnovijoj epizodi Mektića optužuju da namjerava kroz osnivanje koordinacijskog tijela za borbu protiv terorizma reformirati cijelu policiju. I ne bi ova glupost bila vrijedna pomena da osnov cijele kampanje nije, opet, talambasanje Dodikovog eksperta za teror i terorizam, dakle, teroriziranje cjelokupne javnosti u režiji ekspert-teroriste Dževada Galijaševića. Sjećamo se ovog kvazistručnjaka iz različitih faza i nikad po dobru: zadnjih godina služi Miloradu Dodiku kao babaroga, on je taj koji ispaljuje rečenične vebeerove punjene mržnjom i obložene strahom. Njegov zadatak nije naročito težak, u zemlji opterećenoj ratnim sjećanjima sijanje klica mržnje puno bolje uspijeva od obračuna sa sijačima.

Naš je problem – a kad kažem naš, mislim na Bosnu i Hercegovinu, sve njene narode, i konstitutivne i ostale, političke partije i naročito njihove elite – što su se vebeerovi mržnje pokazali kao učinkovito oružje za opstanak na vlasti, a opstanci na vlasti su, je li, prijeke ambicije domaćih političara kojima je vlast i slast i moć i beskreditna kartica za bogaćenje. Kako to u praksi izgleda, demonstrirao je prošle sedmice jedan drugi Galijašević, gradonačelnik Bihaća. Emdžad Galijašević će ovaj mjesec umjesto u kampanji provesti u zatvoru, ukoliko se sud danas ne predomisli.

A evo zašto je uhapšen: Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona tereti ga da je od bihaćkog privrednika Amira Behića, vlasnika firme “Behić Sanny Boy”, tražio 10.000 maraka, odnosno 10 posto da bi, zauzvrat, Gradska uprava, kojoj zapovijeda gradonačelnik, platila dospjeli dug od 100.000 maraka ovoj firmi. Akcija kantonalne policije, koju je pomogao federalni MUP, razotkrila je sav jad i bijedu u kojoj živimo: Tužiteljstvo USK-a je potvrdilo da je gradonačelnik uhapšen na djelu, sa obilježenim novcem, a da je cijela akcija pomno praćena iz neposredne blizine. Tužitelj i pripadnici FUP-a slušali su, naime, kompletan dijalog vođen u kabinetu iz automobila parkiranog nadomak zgrade. Nakon što je gradonačelnik i otvoreno zatražio 10.000 KM, Behić je u skladu s ranijim dogovorom kazao da mora otići do banke da podigne novac, a čim je obavljena primopredaja, kliknuo je olovkom i tako dao znak policiji koja je potom upala u zgradu.

Naš je glavni lik brže-bolje novac u koverti dao voljenoj supruzi Adelaidi: i sama uposlenica Gradske uprave, požurila je da se skloni skupa sa savjetnikom gradonačelnika Jasminom Stambolijom. Presreli su ih policajci FUP-a, no ni tada se brižna supruga nije dala omesti – pokušala je novac doturiti Stamboliji, ali je spriječena. Ni Stambolija ni gospođa Galijašević nisu više u pritvoru – savjetnik će navodno biti važni svjedok Tužiteljstva, ali je mjesec zaradio drugi gradonačelnikov savjetnik Smail Toromanović. Njega, pak, Tužiteljstvo tereti za glavnog pomagača u ovoj operaciji 10 posto: ispostavilo se – nakon hapšenja – da su istražitelji još od decembra prošle godine živo zainteresirani za angažman porodice i prijatelja Emdžada Galijaševića, kome je tad pretresen kabinet, ali bez rezultata. Navodno je još jedan gradonačelnički slučaj slične vrste zabilježen u policiji, no tada policajci nisu bili na licu mjesta, već su naknadno informirani.

Željeli su – valjda poučeni aferom reket i Zlatkom Lagumdžijom – corpus delicti, a nadaju se da će se sad svjedoci i oštećeni sami javiti. Iskreno, skeptična sam iz nekoliko razloga. Prvi je reakcija SDA Bihać, čiji je Emdžad Galijašević kadar, uvaženi član i kandidat i za ove lokalne izbore. Prvo saopćenje odaslano iz ove političke SDA udruge – sa sve podrškom radu istražitelja – ekspresno je povučeno uz objašnjenje da im je neko hakirao mail. Uslijedilo je drugo, najblaže rečeno izbalansirano – red poštivanja rada pravosuđa prati red hvalospjeva o Galijaševiću. Ovih dana i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je potvrdio kako užurbano traže novog kandidata za lokalne izbore u Bihaću, ali se i požurio opravdati – SDA je Galijaševiću vjerovala koliko i narod koji ga je izabrao.

I tako dolazimo do drugog razloga moje skepse. Korupcija je, uvjerili smo se u ovih dvadesetak postdejtonskih godina, jedina konstanta političkih elita na vlasti. Ugrađena je u sam sistem. Do koje mjere, savršeno ilustrira slučaj Kemala Čauševića, nekadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje: novinari su obilježili dvogodišnjicu afere Pandora, teške po procjenama Tužiteljstva BiH skoro dvije milijarde maraka, a svi akteri su na slobodi i još se čeka optužnica.

Što će reći, niko se tako dobro u ovoj zemlji nije uvezao i povezao kao lanac korupcije, koji se svojim čvrstim političkim karikama čuva: u tom su lancu – kako vidimo na primjeru Galijaševića – i supruga i savjetnici i prijatelji. I zato niko ne treba da se čudi što su svi galijaševići ove zemlje jedinstveni u borbi protiv onih koji korupciju istražuju i hoće procesuirati. Svejedno je kako se zovu – milorad ili emdžad, mogu ali i ne moraju imati isto prezime, ali uvijek su udruženi da o(p)stanu. Uz vebeerove ako treba.

Komentari: