Plata Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske je malo veća od 5000,00 KM.

Da se o platama naših političara radi ovo bi bila jedna prosječna plata načelnika ili parlamentarca, i o onome što naši političari posjeduju se nebi pričalo.

Da su političari na bilo kojoj funkciji u EU dužni dostaviti svoju imovinsku karticu, znaju i ptice na grani, ali da naši nisu dužni ništa, i to je opće poznato.

Naime, hrvatska predsjednica je uz svoje vlasništvo dodala popis i svega što joj suprug posjeduje, jer to je zajednička imovina.

U BiH sistem je dosta drugačiji, jer iako se preda ta famozna imovinska kartica na njoj nema ničega što nije lično i isključivo vlasništvo političara.

Tako se zna dešavati da supruge sa osam razreda škole, bez dana radnoga staža imaju nekretnine u milionskim vrijednostima, da posjeduju automobile od par stotina hiljada maraka, a jadan izabrani političar nema gdje ni kofera ostaviti, pa mu onda Vlada “po zakonu” dodijeli stan u centru Sarajeva, i sve je po zakonu, kako i sam naglašava kad mu ponestane argumenata.

Nečija tek punoljetna djeca imaju vlastite stanove u gradovima gdje studiraju, samo koliko se ja sjećam studentskih poslova, znam da za stan zaraditi nisam mogla, ali opet moj tata nije političar na funkciji, niti mora sakrivati imovinu, u slučaju da mu zatraže imovinsku karticu.

Da su kod nas političari vlasnici svega i svačega, a da na papiru piše ime žene, sina, brata, to se zna, ali oni koji pišu zakone kroje ih prema svojim vlastitim potrebama, i zašto da sebi stvaraju muku oko toga koliko miliona vrijedi neki član njegove obitelji, kad je to najlakši i najsigurniji način da zadrže ono što su “po zakonu” stekli.

A mi bosanci kao uvijek, darežljiv narod, ne bismo da nam političari budu sirotinja.

KOMENTARI:
Loading...