Obuća vrhunskog kvaliteta ponovo se počela proizvoditi u Tuzli. Pustim halama nekadašnjeg giganta, Fabrike obuće Aida, firma Intral BH prije pola godine ponovo je udahnula život, a zvuk šivaćih mašina koji je dugo nedostajao, na radost mnogih ponovo odzvanja pogonom.

Intral BH koncem prošle godine zakupio je proizvodnu halu Fabrike obuće Aida u stečaju, a potom zaposlio veliki broj nekadašnjih radnika tuzlanskog giganta iz oblasti obućarstva.

Radni odnos do danas je zasnovalo 300 osoba, a prema zacrtanoj strategiji razvoja trend zapošljavanja dodatne radne snage bit će nastavljen i u narednom periodu.

“U decembru 2015. godine u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona mi smo izvršili sanaciju unajmljenih prostora Fabrike obuće Aida. Za tu namjenu smo izdvojili blizu milion KM. U januaru tekuće godine uspjeli smo prebaciti naše poslovne aktivnosti u unajmljene prostore. U tom trenutku broj uposlenih iznosio je 230. Sticajem okolnosti, u međuvremenu smo uspjeli da iskoristimo priliku na tržištu i potpišemo određene dodatne ugovore te smo broj proizvodnih radnika povećali za još 70”, kaže na početku razgovora za Klix.ba generalni direktor Intrala BH Alija Šehović.

Izvoz širom svijeta

Papuče, sandale, cipele i čizme dio su trenutnog proizvodnog asortimana koji nastaje vještim rukama uposlenika, a svojim kvalitetom nametnuli su se na tržište kako u BiH tako i van granica naše zemlje.

Prema Šehovićevim riječima, Intral BH trenutno posluje sa kompanijama iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Francuske.

“Mi sa sigurnošću možemo reći da se naši proizvodi izvoze širom svijeta, jer naši partneri putem svojih komercijalnih službi dalje prodaju kupcima koji su zainteresovani. Shodno tome, naši proizvodi danas se mogu naći u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Sjevernoj Africi, Bliskom istoku te zemljama Evropske unije”, dodaje Šehović.

Prolazeći kroz pogon u kojem vlada izuzetno radna atmosfera na radnom mjestu zatičemo i Mandu Jurišić koja je u Fabrici obuće Aida provela 30 godina.

Radni staž joj je uvezan kroz sporazum koji su nekadašnji radnici Aide potpisali sa Vladom TK. Danas je uposlenica Intrala BH, a kako nam kaže, posebno je sretna što i dalje ima priliku raditi posao koji voli.

“U Aidi sam 30 godina radila kao krojačica, a nakon što sam otišla na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK raspisan je konkurs u Intralu BH. Prijavila sam i dobila isti posao koji sam obavljala i prije. Kao i u svakoj drugoj fabrici i ovdje se mora raditi. Pored nas starijih radnika koji smo dobili priliku za zaposlenje, uglavnom je zastupljena mlađa radna snaga što mi je posebno drago. Svi se jako dobro slažemo i zadovoljna sam svim onim što mi se nudi”, priča nam Jurišić.

Belkisa Šabanović jedna je od mlađih radnica koja je dobila priliku za zaposlenje. Trenutno radi na poziciji kontrolora, a ovo joj je prvo radno iskustvo u oblasti obućarstva.

“Posao nije toliko težak, ali veoma je bitno da se obrati pažnja na sve dijelove cipele koji se sašiju. Nakon što se sve uredno pregleda cipela ide na montažu”, pojašnjava nam Šabanović.

Dodaje i da su očekivanja sa kojima je došla prvi dan na posao već ispunjena.

“Poslodavac sve što nam je obećao to je i ispunio. Plate su redovne, a imamo i osiguranje te topli obrok”, nastavlja Šabanović.

Obućarski zanat ponovo u TK

Intral BH u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i USAID-om realizirao je projekat neformalnog školovanja, putem kojeg je blizu 230 osoba uspješno završilo obuku iz oblasti obućarskog smjera, a potom i zaposleno.

“Riječ je o osobama koje su bile nezaposlene, a mi smo ih putem projekta uspjeli osposobiti za tržište rada, odnosno za one radne aktivnosti ili zadatke za koje nisu bili stručno osposobljeni”, ističe generalni direktor Intrala BH.

S obzirom na ukazanu potrebu na tržištu rada, Intral BH je prošle godine sa Gradskom upravom Tuzla i USAID-om pokrenuo projekat ponovnog osnivanja smjera obućara u Srednjoj mješovitoj školi u Tuzli. Do septembra, kada je najavljen početak nove školske godine u TK, očekuje se da će biti upisano najmanje 25 učenika.

Svi učenici koji odluče upisati obućarski smjer bit će u prilici da praktične vještine steknu u Intralu BH, a po okončanju školovanja, već sa 18 godina budu i radno angažovani.

Prema zacrtanoj strategiji razvoja koju sačinjava i uvođenje dvije nove proizvodne linije, Intral BH do kraja ove godine trebao bi zaposliti još blizu 100 radnika.

KOMENTARI:
Loading...