Gostujući u emisiji “Kontekst” na Al Jazeera Balkans, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je jednu vrlo delikatnu izjavu koja kod krajiških politički predstavnika ne bi trebala proći nezapaženo i morala bi izazvati rekacije.

U emsiji je pored Ujevića gostovao i premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, a tema emisije bila je migrantska kriza i odnos kantonalnih i državnih vlasti prema istoj.

Ujević je u jednom momentu kazao slijedeće: – Država je ta koja treba da kaže prvu i posljednju riječ u migrantskoj krizi. Mi ovdje imamo četiri nivoa vlasti. Ne može neki četvrti nivo da kaže ne može ovdje i ne mogu ovdje da se smjeste migranti i ovdje mogu – rekao je Ujević

Ovakva Ujevićeva izjava svjedoči jedan potpuno bahat i neozbiljan odnos prema Krajini kao najisturenijem zapadnom dijelu BiH, koja se pored vlastitih problema nezaposlenosti i slabog investiranja od strane državnog vrha, u posljednjih nekoliko mjeseci suočila i sa valom migranata koji ne prestaju dolaziti u ovaj dio BiH, a kako je već ranije premijer Rošić kazao, koje neko ciljano i planski usmjerava u ovaj kraj naše zemlje.

Ova Ujevićeva izjava, ako se malo bolje analizira i prostudira, ukazuje na to kakav je odnos države prema Krajini i činjenicu da se tu radi o vrsti odnosa kakvi se mogu još jedino vidjeti u nerazvijenim zemljama na čijem čelu se nalaze despotske i tiranske vlasti koje žele da se u zemlji jedino one pitaju.

Kako gospodin Ujević onda objašnjava i da li to iko uopće može i objasniti, činjenicu da nivo vlasti kakav je RS na čelu sa despotskim vladarem Dodikom, uopće ne sluša više nivoe vlasti ni u čemu?

Kako to da Dodiku i RS-u to može proći a Rošiću i Unsko-sanskom kantonu ne može i da i on i kanton bivaju žestoko osuđeni ako pokušaju bilo kakvu odluku i rješenje u vezi migrantske krize, sami da donesu i poduzmu?

Jesu li građani kantona 1 taoci prvog, drugog i trećeg nivoa vlasti?

I da li se u cijeloj toj igri, bratsko Sarajevo napikava na Krajinu?

Sve nekako miriši na neku novu zavjeru protiv Bošnjaka, pa makar to tako i ne bilo u stvarnosti!

cazin.net

Loading...