8. augusta je završena Mirovna škola u prirodi, koja je implementirana kroz projekat “Mir iz 4 ugla”, a koja se realizovala u Bosanskoj Otoci sa nekoliko mladih iz 4 grada, i to : Novi Grad/Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Sanski Most i Prijedor u periodu od 04.08-08.08. Mladi su kroz kreativan rad trenerica, imali priliku da uče prije svega jedni o drugima, jedni od drugih, ali i sami o sebi.

Simbol koji su mladi zajedničkm radom osmislili na Mirovnoj školi. Ovako predstavaljen znakom ljubavi, poručuju da treba  da volimo i poštujemo jedni druge, bez obzira kako da se zovemo.

Sa dvije trenerice mladi imali su priliku da razgovaraju o konfliktu, stvaranju mržnje, ulozi i značaju simbola, liderstvu, radili su na razvijanju timskog rada i formiranju tima, ali su i definisali probleme u svojoj zajednici i osmislili aktivnosti koje će realizovati u narednom periodu.

Jako je važno napomenuti da su ovaj projekat osmislili mladi ljudi iz ovih zajednica na Mirovnoj konferenciji, u skladu sa njihovim tadašnjim potrebama i problemima, i dobio je svoju priliku za realizaciju, zahvaljujući postojanju programa Probudućnosti, ali sa isto toliko vjere, nade i energije ga i sada realizuju i vjeruju da ovo nije samo projekat, već način življenja, što neće prestati nakon trajanja projekta, jer još uvijek postoje mladi koji se prvi put susreću sa ovakvim temama, a željni su da uče o njima, nedovoljno svjesni, koliko još imamo problema kada smo mali ljudi, što je pokazala i sama škola.

Učesnici mirovne škole su pored učenja i upoznavanja drugih, imali i rekreativni dio, pri čemu su bile organizovane igre bez granica i rafting jednim dijelom rijeke Une.

Doprinos realizaciji Mirovne škole dao je Demokratski centar “Nove nade” iz Bosanske Krupe. Koordinator projekta “Mir iz 4 ugla” je Mile Vujasin, predsjednik organizacije Čisto srce.

KOMENTARI:
Loading...