Danas su poljoprivrednici sa područja općine Bosanska Krupa organizirali protestnu vožnju u znak nezadovoljstva zbog neizmirenih dugovanja od strane federalne i kantonalne vlasti.

Prema riječima poljoprivrednika, Vlada Federacije duguje im poticaje za osmi i deveti mjesec 2014. godine te za četvrti kvartal 2015. godine. Osim toga, uzgajivači ovaca nisu dobili poticajna sredstva za mlijeko za cijelu 2014. godinu.

Ispred udruženja poljoprivrednih proizvođača općine Bosanska Krupa zahtjeve je iznio jedan od proizvođača mlijeka Adem Šahinović
Primarno,poljoprivrednici ne traže krivce, jer kako kažu to nije njihov posao,traže samo da zarađeno,odobreno i planirano isplate poljoprivrednim proizvođačima.Pored toga bolna tačka je i otkupna cijena mlijeka sa kojom država najbolje pokazuje koliko joj je stalo do poljoprivredne proizvodnje i raznih strategija u kojoj je poljoprivredna proizvodnja strateška grana,posebno na području Unsko-sanskog kantona koji je lider po proizvodnji mlijeka.

Današnji protesti su uvertira za najavljeni sutrašnji protest kojim će poljoprivrednici iz svih općina,sa mehanizacijom zatvoriti granični prijelaz na Izačiću.Svi dans okupljeni poljoprivrednici će sutra put ovog graničnog prijelaza tražiti ono što su mukom zaradili dijelom iz 2014-te,dijelom iz 2015-godine i prvog kvartala ove godine.

Kazali su da su se spremni odreći svojih potraživanja ukoliko se oni koji njih trebaju isplatiti odriču svojih plata narednih šest mjeseci i uz to rade ,isto kao i oni što su proizvodili u naznačenom neisplaćenom periodu.Drugim riječima pozvali su ih da rade toliko bez primanja kao što su oni proizvodili bez neisplaćenih poticaja.

Od Ministarstva poljoprivrede USK očekuju isplatu poticaja za trći i četvrti kvartal 2015. godine. Ukoliko resorna ministarstva Federacije i Kantona ne udovolje njihovim zahtjevima, poljoprivredni proizvođači najavljuju masovne proteste za 12 dana. Kažu, nije isključena mogućnost blokade graničnih prijelaza.

KOMENTARI:
Loading...