Učenjem Kur’ana, puštanjem bijelih golubova i nastupom osmanskog vojnog orkestra “Mehter”, sa Parka Ataturk, iz istanbulske opštine Bayrampaša je ka Balkanu po jedanaesti put krenuo konvoj pod imenom “Bratstvo ne poznaje granice” (Kardeşlik sınır tanımaz).

Općina Bayrampasa u Turskoj ove godine je u misiji gdje ne poznaje granice Balkana i gradi mir među građanima. Nakon Bugarske, Srbije i Hrvatske konvoj općine je krenuo u Bosnu i Hercegovinu.

Iftar je organizovan u Cazinu, ali su naši gosti iz Turske boravili 3 dana u Bosanskoj Krupi gdje su i spavali. Oduševljenje nisu krili te se nadamo da će gosti iz Turske idući put ponovo doći u Bosansku Krupu.

“Ramazanski projekat na Balkanu odraz je mira, prijateljstva i bratstva, prije svega, jedan kulturni projekta. Ne samo da ćemo pripremati iftare na Balkano, nego ćemo biti most prijateljstva i mira između Turske i Balkana. Naše bratstvo ne poznaje granice. Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ovaj kulturni projekat ostvari. Po jedanaesti put, Konvoj berićeta je obradovao stanovništvo balkanskih zemalja,” kazao je načelnik Aydıner.

Ovo je svakako idealna prilika bila za vlasti, političare, ugostitelje i predstavnike Bosanske Krupe da se ostvari suradnja između Bosanske Krupe i Bayrampase, ali prema podacima organizatora iz Turske kontakta domaćinima nisu imali.

Svu organizaciju je pravila TRT AVAZ kuća iz Turske, a prilog je snimljen očekivano u Bosanskoj Krupi.

KOMENTARI:
Loading...